Bezpečnostní experti: Když se fanatik rozhodne, nemáte šanci. Čekají nás jedovaté týdny

Absolutní bezpečnost neexistuje, a přestože se německé bezpečnostní složky podobného teroristického útoku obávaly, nemohly mu zabránit. Shodli se na tom bezpečnostní analytici, které oslovila Deutsche Welle. Německo se podle nich musí naučit, jak se s těmito tragédiemi vyrovnávat, pokud si chce zachovat svobodu. Bude to však bolestná cesta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Proč?“ ptá se odkaz na místě berlínského útoku.

„Proč?“ ptá se odkaz na místě berlínského útoku. | Zdroj: Reuters

Atentát v Berlíně je ozvěnou krveprolití na krveprolití 14. července v Nice. Stejně jako tehdy ve Francii, i tentokrát se potvrdilo, jak snadné je použít kamion jako nástroj hromadné vraždy a teroru – a také to, že zabránit takovému útoku je téměř nemožné.

Přestože bezpečnostní složky a zpravodajské služby teroristický útok předvídaly, jejich opatření nemohla být stoprocentní. „Německé úřady dlouho věděly, že tu může dojít k útoku takovýchto rozměrů, včetně počtu mrtvých a zraněných. Hlavně od atentátů v Bruselu a Paříži bylo jasné, že Německo není jen abstraktním cílem terorismu,“ uvedl pro Deutsche Welle odborník na problematiku terorismu Rolf Tophoven.

„Pokud se zradikalizovaný fanatik rozhodne použít kamion jako zbraň, nemáte šanci, jestliže o něm a o jeho plánech nevíte dopředu a nezatknete ho ještě před činem,“ zdůraznil Tophoven.

Kdo zabíjel v Berlíně? Zadržený Pákistánec vinu popřel, nebezpečný útočník možná stále uniká

Číst článek

„Teroristé používají kamion jako nástroj k zabití co nejvíce lidí. A bohužel platí, že bezpečnostní složky s tím nemohou nic udělat,“ souhlasí bezpečnostní analytik Michael Lüders. „Nemůžete číst lidem myšlenky, a když se někdo rozhodne použít auto nebo náklaďák, není cesta, jak ho zastavit. Jistě, můžete posléze vyvodit důsledky pro budoucnost, ale v tu chvíli, kdy se to stane… nic takového jako absolutní bezpečnost neexistuje.“

Vánoční trhy jsou atraktivním cílem, především pro svou zranitelnost. „Přicházejí tam stovky lidí, odpočívají tam, baví se. Nikdo nečeká, že do takového mírumilovného shromáždění najede kamion, z hlediska teroristy je to ideální terč,“ podotýká Lüders. Tophoven přitom zdůrazňuje, že vánoční trhy a podobná místa nelze ochránit před veškerým nebezpečím. „Není možné zkontrolovat všechna vozidla v EU nebo neprodyšně utěsnit všechny vánoční trhy. To byste je museli rovnou zavřít.“

Co se příchozích migrantů týče, stejně tak je pro Německo nemožné stoprocentně identifikovat případné extremisty. „Úřady vědí hodně, ale s tím, kolik lidí přichází, je jednoduše nemožné zajistit dostatečně pečlivý veto proces pro každého z nich,“ říká Tophoven. Navíc upozorňuje, že obávaná radikalizace často začíná až po příchodu do Německa. „Hodně lidí nepřichází jen kvůli bezpečí, ale také v naději na nový život a stabilní příjem. Pokud společnost tyto potřeby nenaplní, hrozí nebezpečí, že se někteří zklamaní lidé obrátí k zfanatizované frustraci.“

Česko po atentátu v Berlíně posiluje bezpečnostní opatření. Místa s větší koncentrací lidí bude hlídat víc policistů

Číst článek

Experti se shodují, že nejdůležitější je nyní zachovat klid a racionalitu, byť to bude velmi těžké – nejen na úrovni veřejnosti, ale také v rámci politické scény. „Teroristům se očividně podařilo dosáhnout svého cíle, tedy zasít mezi lidi strach a paniku. Namístě je jistě opatrnost v případě větších shromáždění, ale zásadní je, aby si všichni uchovali důvěru a klid. Jakákoli jiná reakce jen hraje teroristům do karet,“ apeluje Tophoven.

Lüders dodává, že Německo v nadcházejících týdnech čeká velmi obtížná, jedovatá debata. „Existuje hodně lidí, kteří nechtějí vidět komplexní realitu, v níž všichni žijeme. Cizince, uprchlíka, vidí jako nepřítele, především pokud jde o muslima. Takže z jejich úhlu pohledu budeme zase šťastní, pokud všechny tyhle cizí muslimy vyhodíme ze země. Což se samozřejmě nestane,“ říká odborník na bezpečnost.

Tophoven v tomto ohledu varuje před zbrklým voláním po nových zákonech a omezujících opatřeních. „Stát nemůže garantovat stoprocentní bezpečnost. Německý ministr vnitra (…) už po útocích v Ansbachu a Würzburgu letos v létě řekl, že svobodná a otevřená společnost si musí zvyknout vyrovnávat se s extrémními situacemi.“ Jak uzavírá Lüders, pravděpodobně to není naposled, kdy je s tragédií teroristického útoku konfrontovaná.

mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme