Byl jsem přesvědčen, že je to jen hra, vzpomíná přeživší na Breivikův útok před 5 lety

Norsko vzpomíná na oběti masového vraha Anderse Breivika. Přesně před pěti lety nejprve odpálil bombu v autě před budovou vlády, která zabila osm lidí. Dalších 69 pak postřílel na ostrově Utöya, kde byl letní tábor mladých sociálních demokratů. Na prožité hrůzy nemůžou zapomenout přeživší ani pozůstalí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Norský ostrov Utöya. Vzpomínka u mola, odkud přijel Breivik

Norský ostrov Utöya. Vzpomínka u mola, odkud přijel Breivik | Foto: Robert Mikoláš

„Myslím, že asi za pět minut pět odpoledne přijel Breivik sem k molu. Oblečený do policejní uniformy vystoupil z auta a pak s velkým kufrem nastoupil na loď,“ popsal Harald Gaarvik ze společnosti zajišťující spojení s ostrovem Utöya.

Právě ten zná kvůli tragickým událostem celý svět. Na ostrově stojí na bílo natřená budova mládežnického tábora. Spolu s dalšími více než 600 lidmi na něj přijel i 24letý Tore Bekkedal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Od útoku Anderse Breivika uplynulo pět let. S přeživšími mluvil zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš

„Co si nejvíce vybavuji, je začátek celé té hrůzy. Nejprve jsem byl přesvědčený, že si někdo hraje, že má napodobeninu samopalu. Kouknul jsem z okna a tam jsem viděl mladíka ležet na zemi. Vůbec jsem nedokázal pochopit, co se děje,“ řekl.

Když ale uviděl, jak Breivik zabíjí každého, kdo mu přišel do cesty, snažil se schovat. „Ukryli jsme se na toaletě. Strávili jsme tam 90 minut a potom nás evakuovali,“ dodal.

Jeho kamarádi, kteří byli venku nebo ve stanech, museli úkryt hledat jinde. Mnozí prchali na druhou stranu ostrova. Vysoký útes jim bránil ve skoku do vody, a tak zamířili k přečerpávací stanici.

Útěk na člunu

V tu chvíli zazvonil mobil 54letému Kasperu Ilaugovi, který trávil volný čas v chatě jen několik set metrů od ostrova. Známý mu volal, že se tam střílí a spousta lidí plave ve vodě. Skočil proto do člunu a vyrazil.

„Vzal jsem na loď skupinku lidí, kteří tam seděli a čekali – celkem 14. Ostatní jsem musel poprosit, aby zůstali, že se jich více nevejde. Jinak bychom se potopili. Ještě jsem zavolal, ať se schovají, že se vrátíme,“ vzpomínal.

Na ostrov se vrátil ještě dvakrát. „Počtvrté, když jsem vyjel, motor vypověděl službu. Snažil jsem se ho nahodit, ale bez úspěchu. Bylo jasné, že dalším už nepomůžu.“

Breivik na ostrově Utoya | Foto: ČTK

Po záchraně 24 dětí se na čas uchýlil do ústraní. Nejprve pět týdnů jen tak ryl bagrem na zahradě, pak jezdil na ryby a až v prosinci se vrátil domů do Osla.

„Poslechl jsem si záznamník a uslyšel otce Muriel, kterou jsem zachránil. Už mi volal několikrát, ale já nebyl doma. Tak jsem mu zavolal zpátky, představil se a on se z vděčnosti rozplakal,“ popsal Kasper Ilaug.

Krátce na to, před Štědrým dnem, se všichni sešli a hned po Vánocích od něj dostal i podle vlastních slov nejkrásnější esemesku svého života. „Drahý Kaspere, děkujeme ti za to, že si nám pomohl a my mohli strávit Vánoce stejně jako před rokem,“ přečetl zprávu od otce zachráněné dívky.

Breivik zaútočil na tábor mladých sociálních demokratů. Vydával se za policistu a do lidí začal střílet poté, co se shromáždili na jeho výzvu. Útok nepřežilo 69 z nich, většinou ve věku do 20 let. Pravicový extremista pak své atentáty označil za boj proti vládní politice vstřícné k přistěhovalcům.

Za nejhorší útok jednotlivce střelnou zbraní v historii si Breivik odpykává 21letý trest. Soudy ho ale mohou prodlužovat až do teroristovy smrti.

Norský ostrov Utöya. Vzpomínka na oběti | Foto: Robert Mikoláš

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme