Čína potvrdila dva případy SARS

Čína dnes oficiálně potvrdila dva nové případy onemocnění akutním syndromem dýchacích cest. Podle čínského ministerstva zdravotnictví jsou oba nakažení SARS z jižní provincie Kuang-tung. Jde o dvacetiletou číšnici a pětatřicetiletého obchodníka. Kvůli podezření na tuto chorobu byli umístěni do izolace před třemi týdny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čínský zdravotník

čínský zdravotník | Zdroj: ČTK

První případ onemocnění na SARS od konce epidemie před půl rokem skončil uzdravením. Šlo o dvaatřicetiletého televizního producenta, který onemocněl v prosinci, rovněž v provincii Kuang- tung. Nemocnici opustil 6. ledna.

Experti Světové zdravotnické organizace našli podle svých slov důkazy o tom, že se na šíření nemoci SARS podílejí zvířata. Stopy viru totiž objevili v restauraci v jihočínském Kantonu, kde hospitalizovaná číšnice pracovala a kde se podávalo maso cibetek.

"Testy odhalily na klecích virus SARS," oznámil představitel WHO Robert Breiman po analýze vzorků odebraných v restauraci z klecí na cibetky. "Nejen že v restauraci byly cibetky, ale byly tam i cibetky nakažené virem SARS," dodal. "Domnívám se, že existují velmi dobré důkazy, že zvířata jsou zdrojem nákazy," uvedl dále Breiman.

Breiman zároveň ale ubezpečil, že choroba SARS v současné době nemusí být považována za bezprostřední hrozbu veřejnému zdraví. Toto ujištění je velmi důležité pro stamiliony Číňanů, kteří se chystají cestovat po celé zemi ve dnech volna kolem čínského Nového roku, který letos připadá na 22. ledna.

Choroba SARS se rozšířila z jižní Číny v listopadu 2002 postupně do třiceti zemí, hlavně asijských. Nakazilo se jí na 8000 lidí a zemřelo na ni kolem 800 osob.

Martin Hromádka, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme