Delfíni čistí na jihu Iráku cestu pomoci

Dvě zvláštní síly nasadily v úterý Spojené státy do válečné operace v Iráku. Delfíni Makai a Tacoma přiletěli z domovského San Diega, aby pomáhali čistit irácké pobřeží od podmořských min. Podle spojeneckého velitelství v Kuvajtu se okamžitě pustili do práce u jihoiráckého přístavu Umm Kasr, kudy má do země proudit humanitární pomoc.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vojenský delfín

vojenský delfín | Zdroj: ČTK

Mořští savci jsou vycvičení tak, aby se min nedotýkali, protože by jim mohly ublížit, a pouze na ně upozornili potápěče. Miny však dokáží nejen vyhledávat, ale dokonce také umisťovat třeba na kýl lodí.

Podle Miroslava Špičky z pražské zoologické zahrady si delfín hrozící nebezpečí výbuchu sám neuvědomuje. "Dokáže se naučit věci, které potom mechanicky plní. Pokud ho cvičitel naučí jednak na vyhledávání určitých věcí, jednak k tomu, že se jich nemá dotýkat, tam už jsou určitě i fyzické tresty, ví že to nesmí udělat, ale tak abstraktní myšlení, že by si uvědomoval nebezpečí výbuchu, určitě nemá," soudí zoolog.

Americká armáda se nejvíce obává divokých delfínů v okolí, které by delfíny "vojáky" mohli zlákat na svobodu volného moře a zabránit jim tak v plnění povinností. USA a Velká Británie chtějí co nejrychleji uvolnit jihoirácký přístav Umm Kasr pro nákladní plavidla, která mají zajistit přísun humanitární pomoci.

Vojenské námořnictvo začalo využívat delfíny k vyhledávání námořních min už v 60. letech. Kytovci sloužili ve válce ve Vietnamu a koncem 80. let chránili americké lodě v Bahrajnu a dokonce ve stejném období, kdy zuřila irácko-íránská válka, eskortovali kuvajtské ropné tankery.

Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme