'Dětem říkejte, že bomby jsou jen hromy.' Letectvo shodilo na Mosul letáky pro civilisty. Začala rozhodující bitva proti IS

Jednotky kurdských pešmergů obsadily sedm vesnic východně od Mosulu ovládaného Islámským státem. Kurdové se účastní osvobozovací operace druhého největšího iráckého města, která byla zahájena v noci. Přípravy na boj o jeho znovudobytí trvaly několik měsíců. Do bojů má zasáhnout až 30 tisíc iráckých vojáků, mezi nimiž budou podle pondělního oznámení Turecka tři tisíce lidí vycvičených tureckými vojáky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednotky kurdských pešmergů obsadily sedm vesnic východně od Mosulu

Jednotky kurdských pešmergů obsadily sedm vesnic východně od Mosulu | Zdroj: Reuters

Letecké údery v Mosulu od časného rána připravují cestu pro pozemní jednotky. První útoky povedou z východu právě kurdští pešmergové, kteří mají za úkol obsadit křesťanské a další vesnice na předměstí Mosulu.

Ráno už rozmístili pozice dělostřelectva a obsadili sedm vesnic ve vzdálenosti do 30 kilometrů od Mosulu.

Kurdský plukovník Amozhgar Táhir řekl, že jeho oddíly budou osvobozovat vesnice obývané křesťany a šabaky, které leží východně od města.

Do Mosulu podle něj vstupovat nebudou z etnických ohledů. Většina obyvatel Mosulu jsou sunnité a při přípravě dlouho ohlašované ofenzivy se kromě jiného hovořilo o nebezpečí nového napětí mezi šíity a sunnity.

Podplukovník iráckých speciálních sil Alí Husajn potvrdil, že kurdské jednotky provádějí první útoky na východní frontě. Samotné boje v Mosulu podle amerického generála ve výslužbě ale začnou až později.

„Myslím si, že v následujících dnech se ještě moc bojovat nebude. Protože jednotky se teprve přesouvají z jednotlivých základen k Mosulu. Potrvá ještě několik dní, než se irácké bezpečnostní složky ve větších počtech dostanou do města,“ řekl CNN americký generál ve výslužbě Mark Hertling.

Americká podpora

Spojené státy spolu se zbytkem mezinárodní koalice vedené Američany jsou připraveny Irák v „obtížném boji“ podpořit. V neděli to řekl americký ministr obrany Ash Carter.

Jednotky kurdských pešmergů obsadily sedm vesnic východně od Mosulu | Foto: Reuters

„Jsme si jisti, že naši iráčtí partneři zvítězí nad naším společným nepřítelem, osvobodí Mosul a zbytek Iráků od nenávisti a brutality IS,“ uvedl Carter s tím, že se jedná o rozhodující moment v bitvě proti takzvanému Islámskému státu.

Boje v Mosulu bude komplikovat hustá městská zástavba s množstvím potenciálních úkrytů a velký počet civilistů. Džihádisté se podle některých zdrojů přesunuli do obytných čtvrtí ve snaze uchránit se před bombardováním. Ve městě také možná nastražili miny a další pasti.

V Mosulu se zvedá i symbolická opozice proti džihádistům. Podle amerického deníku New York Times se na zdech domů objevuje nasprejované arabské písmeno M označující slovo odpor.

Kopou tunely a cvičí dětské vojáky. Džihádisté se připravují na obranu Mosulu

Číst článek

Informační letáky pro civilisty

V Mosulu, ovládaném od roku 2014 Islámským státem, je podle odhadů asi 1,5 milionu civilistů. Na chaos, který zřejmě útok vyvolá, se připravují i humanitární pracovníci.

Organizace upozorňují, že boj vyvolá zřejmě novou uprchlickou vlnu a že o útěk se pokusí až 700 tisíc lidí. Jen v prvních dvou týdnech po zahájení bojů očekávají humanitární organizace, že z města uprchne asi 200 tisíc lidí. OSN už vybudovala stany pro stovky tisíc lidí, kteří před boji utečou.

Podle UNHCR (Úřad Vysokého komisaře Organizace spojených národů pro uprchlíky) mohou boje v Mosulu zapříčinit útěk až sto tisíc Iráčanů do Sýrie a Turecka.

Islámský stát civilistům ve městě brání v útěku pod přísnými tresty. K odstrašení džihádisté podle deníku Guardian vyhodili do povětří domy těch, kteří utekli.

Irácké letectvo shodilo na Mosul letáky, ve kterých obyvatele ubezpečuje, že civilisté nejsou cílem útoků. Armáda také podle deníku Independent obyvatele žádá, aby se vyhýbali místům, kde se zdržují džihádisté.

Nabádá ke klidu, ženy by neměly křičet, aby nestrašily děti, rodiče by svým potomkům podle letáků měli říct, že exploze bomb jsou jen hromy před deštěm. Lidé se také ze všech sil snaží zásobit jídlem.

Podle stanice CNN začal IS propouštět z věznic lidi zadržené pro nedodržování nařízení islamistů, jako je zákaz kouření.

Vojáci cvičení Tureckem

Turecká armáda oznámila, že zhruba polovinu z celkem tří tisíc iráckých jednotek, které se účastní operace v Mosulu, trénovali na irácké základně Bašika na severu země Turci. Dalších 1500 je připraveno v záloze. Podle tureckých zdrojů jsou v jednotce šíité, jezídové i křesťané a také Turkmeni.

„Turecká armáda se současných bojů neúčastní, ale vývoj podrobně sleduje," oznámil turecký vojenský zdroj. Ankara v minulých dnech dala najevo, že je její armáda připravena zasáhnout do bojů o Mosul.

Kurdové se účastní osvobozovací operace, která byla zahájena v noci. Mezitím obsadili sedm nedalekých vesnic | Foto: Reuters

ČTK, Viktor Daněk, dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme