Erdogan naznačil, že za sestřelením ruské stíhačky stojí kritik Gülen. Piloti už jsou ve vazbě

Turecko zadrželo své dva piloty, kteří v listopadu sestřelili ruskou stíhačku. Úřady je vyšetřují pro napojení na hnutí Fethullaha Gülena. Prezident Recep Tayyip Erdogan v rozhovoru pro televizi Al-Džazíra naznačil, že sestřelení letadla může s příslušností pilotů k hnutí souviset.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turečtí piloti stíhaček F16

Turečtí piloti stíhaček F16 | Foto: Michal Malý

Rusko a Turecko se teď znovu rychle sbližují. V srpnu se sejdou prezidenti obou zemí. V Turecku mezitím začal platit výjimečný stav.

"Myslím, že v zemi, kde nemáme žádné svobody, může výjimečný stav situaci jedině zhoršit. Čeká nás pravděpodobně ještě méně práv a tvrdší vláda. Alespoň budou lidé více bojovat za svou svobodu," myslí si jeden z obyvatel Ankary.

Mnozí Turci ale výjimečný stav vítají. Shodně s vládou ho považují za prostředek, jak zemi zbavit nebezpečí dalších pokusů o převrat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Turečtí piloti, zodpovědní za sestřel ruského letounu, jsou ve vazbě. Podle Erdogana mohou být napojení na hnutí Fethullaha Gülena.

Prezident Recep Tayyip Erdoğan slíbil, že armádu očistí od veškerých virů. Úřady zavřely více než šest set soukromých škol, které zřejmě spravovalo hnutí Fethullaha Gülena.

Turecké letectvo ruský bombardér Suchoj Su-24 sestřelilo v listopadu. Názory obou zemí o tom, co leteckému incidentu předcházelo, se dodnes rozcházejí.

Názory obou zemí se rozcházejí

Ankara krátce po incidentu tvrdila, že ruský letoun narušil turecký letový prostor a neopustil ho ani po opakovaných varováních. Turci ho tedy sestřelili.

Rusko s tímto tvrzením nesouhlasilo. Podle Moskvy Suchoj neopustil syrské území. Posádka navíc žádná varování nezachytila.

„Varování jsme nedostali, a to ani radiové, ani vizuální. Žádný kontakt. Pokud by nás chtěli varovat, mohli letět vedle nás na paralelním kurzu. Raketa nás zasáhla zničehonic do ocasní části,“ popsal tehdy pilot Konstantin Murachtin.

Rusko po sestřelení stíhačky zavedlo proti Turecku tvrdé sankce. Po omluvě Ankary je ale na začátku července zmírnilo.

Štěpán Macháček, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme