Erdoganova obří čistka? Sledovali lidi už před pučem, myslí si obchodník Ismet

Turecká vláda zatím propustila asi 60 tisíc lidí ze škol, armády, policie či ministerstev. Masivní čistky ve státní správě přitom prezentuje jako opatření proti terorismu. Zatímco stoupenci prezidenta Erdogana tleskají, jiní Turci mají veliké obavy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podporovatelé tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na demonstraci v Istanbulu

Podporovatelé tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na demonstraci v Istanbulu | Zdroj: Reuters

Beyoglu je istanbulská čtvrť na evropském břehu. Tato část města je považovaná za bohémskou, uměleckou a bohatší než ostatní. V úzkých uličkách se nachází butiky, antikvariáty a bary. Moc stoupenců prezidenta zde nebydlí.

"Mám opravdu veliké obavy. Včera propustili pět tisíc lidí z univerzit,“ svěřuje se majitel zdejšího penzionu İsmet. Podle něj je propouštění překvapivě rychlé, což svědčí o tom, že ještě před převratem byli lidé sledováni.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zatímco stoupenci Erdoğana slaví, ostatní Turci se obávají toho, co přijde. Desítky tisíc Turků ztratili práci, jiní jsou ve vazbě.

Jeho jméno İsmet není pravé, protože se bojí o politické situaci mluvit, stejně jako mnozí další. Majitel istanbulského penzionu s rozhovorem souhlasil jen pod podmínkou, že nezazní jeho jméno ani název podniku.

Turecká společnost je rozdělená

"Věřím v demokracii. Nejdříve jsem dokonce AKP volil, ale poté nabrala islamistický směr. A toho já se bojím. Doufám, že Turecko zůstane sekulární,“ přiznává İsmet.

Sám se přitom definuje jako sekulární Turek a od Erdoganovy strany AKP se nyní už distancuje.

Podle İsmeta je turecká společnost v posledních šesti letech hluboce rozdělená. Jedinou nadějí je prý sjednocení opozičních stran tak, aby oslabily prezidenta.

"Máme tu čtyřicet televizních stanic. Jakoukoliv maličkost prezident řekne, objeví se to na všech čtyřiceti kanálech. Tohle není demokracie,“ říká İsmet.

Čekání na horší časy

Desítky tisíc Turků ztratily práci, tisíce skončily ve vazbě a mnoho rozhlasových a televizních stanic přišlo o licenci.

Taková je dosavadní bilance čistek, které rozpoutala turecká vláda po nezdařeném puči z pátku na sobotu.

Horší ale možná teprve přijde. Zatímco stoupenci prezidenta Erdogana slaví noc co noc s vlajkami na istanbulském náměstí Taksim, jiní Turci se obávají, co je čeká.

Štěpán Macháček, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme