Hlavní podezřelý z útoků v Paříži Abdeslam stále mlčí. Uzavřel se a je radikálnější, říká jeho bratr

Salah Abdeslam, hlavní podezřelý z loňských teroristických útoků v Paříži, nadále mlčí. Podle jeho bratra Mohameda, který ho nutí k výpovědi, se naopak ještě víc uzavřel do sebe. Zároveň mu přijde radikálnější. Důvodem prý můžou být náročné podmínky v cele, kde je Abdeslam nepřetržitě monitorován kamerami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Terorista Salah Abdeslam byl převezen do Francie a půjde před vyšetřující soudce, obrněné vozidlo před budovou soudu v Paříži hlídají  příslušníci francouzských speciálních policejních jednotek

Terorista Salah Abdeslam byl převezen do Francie a půjde před vyšetřující soudce, obrněné vozidlo před budovou soudu v Paříži hlídají příslušníci francouzských speciálních policejních jednotek | Zdroj: Reuters

Trpělivost se Salahem Abdeslamem už neměli ani jeho obhájci. Odmítli ho dále zastupovat (psali jsme zde).

Dosud ho nic nedonutilo ke spolupráci s vyšetřovateli, jak sdělil francouzské rozhlasové stanici RTL Abdeslamův bratr Mohamed. „I já jsem ho nabádal, aby začal vypovídat,“ řekl. Sám chce znát úplnou pravdu, jakou roli hrál Salah Abdeslam při teroristických útocích v Paříži.

„Obzvlášť těžké to musí být pro rodiny obětí. Všechny by trápilo, kdyby odmítl u soudu vypovídat,“ dodal Mohamed Abdeslam. Jeho bratr se podle něj v poslední době ještě víc uzavřel a je radikálnější.

„Když jsem ho navštěvoval v Belgii, přišlo mi, že je připravený mluvit. O pár měsíců později je to úplně jiný člověk. Je uzavřenější a občas mám takový pocit, že je ještě radikálnější,“ podotkl Mohamed Abdeslam, jenž za bratrem do vězení jezdí každé tři měsíce.

Pod dohledem kamer

Jedním z důvodů, proč Abdeslam odmítá vypovídat, můžou být prý náročné podmínky v cele, kde je čtyřiadvacet hodin denně sledován kamerami.

Salah Abdeslam je hlavním podezřelým ze spáchání teroristických útoků v Paříži 13. listopadu minulého roku, při nichž zemřelo 130 lidí. Spolubojovníkům z takzvaného Islámského státu měl ve francouzské metropoli pomáhat s dopravou.

Policisté ho 18. března zadrželi v bruselské čtvrti Molenbeek, 27. dubna byl vydán do Francie. Třetí ze sourozenců Abdeslamových Brahim se při útocích v Paříži odpálil.

Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme