IS u Mosulu zavraždil 230 lidí. Tisíce rodin využívá jako lidské štíty

Bojovníci takzvaného Islámského státu ve středu zabili v okolí iráckého Mosulu 232 lidí. Oznámila to Rada OSN pro lidská práva. Mezi mrtvými byli civilisté i bývalí členové irácké armády, kteří odmítli plnit rozkazy radikálních islamistů. Podle Rady džihádisté v Mosulu a okolí unesli desítky tisíc lidí, zavlekli je do města a drží je u svých základen jako živé štíty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bojovníci takzvaného Islámského státu

Bojovníci takzvaného Islámského státu | Foto: flickr.com, CC BY 2.0, Day Donaldson

Irácká armáda zahájila operaci na dobytí Mosulu minulý týden. Podporují ji kurdské jednotky a šíitské milice, které by ale přímo do převážně sunnity obývaného města neměly vstoupit. Šíité plánují zasáhnout proti Islámskému státu západně od Mosulu.

Oblast obývá turkmenská menšina a podle agentury Reuters proto na operaci zřejmě bude reagovat Ankara. Turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu už dal najevo, že jeho země přijme v případě útoku potřebná protiopatření. Turečtí vojáci už teď na území severního Iráku zasahují.

Kvůli etnickému složení populace v okolí Mosulu a jednotek, které tam zasahují, se lidskoprávní organizace obávají vypuknutí nové vlny sektářského násilí. Podle Amnesty International se šíitské milice v minulosti dopustily válečných zločinů na civilistech prchajících z území ovládaného Islámským státem.

OSN v červenci uvedla, že má seznam víc než šesti set sunnitských mužů a chlapců, které šíité ve Fallúdži v centrální části země údajně zneužívali. Dalších asi padesát prý umučili k smrti.

Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme