Islamisté z dobytého Mosulu se mohou vydat do Evropy, varuje komisař pro bezpečnost

Evropa by po bojích o irácké město Mosul měla počítat se zvýšenou hrozbou teroristických útoků od takzvaného Islámského státu. Německému deníku Die Welt to řekl evropský komisař pro bezpečnost Julian King. Za poslední rok přišlo při útocích v Paříži, Bruselu a Nice o život téměř 250 civilistů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Belgický voják dohlíží na nákupní centrum City 2 v centru Bruselu

Belgický voják dohlíží na nákupní centrum City 2 v centru Bruselu | Zdroj: Reuters

Dobytí Mosulu by mohlo znamenat návrat členů takzvaného Islámského státu do Evropy.

V současné době bojuje v řadách džihádistů na dva a půl tisíce Evropanů. Očekává se, že zpět se jich vrátí jen zlomek. Někteří padnou v boji, jiní si budou hledat další bojiště, jak už podle Juliana Kinga, komisaře EU pro bezpečnost, ukázala třeba válka v Afghánistánu.

Přesto se Evropa musí mít na pozoru. „I kdyby se jich vrátilo málo, Evropě hrozí vážné nebezpečí, na které musí být připravena,“ upozornil King v rozhovoru pro německý deník Die Welt. Bruselu zároveň navrhl, aby byly prováděny přísnější kontroly vnějších hranic Evropské unie.

'Dětem říkejte, že bomby jsou jen hromy.' Letectvo shodilo na Mosul letáky pro civilisty. Začala rozhodující bitva proti IS

Číst článek

Rusko a Sýrie pozastavily nálety na Aleppo

Rusko spolu se syrskými jednotkami přestalo bombardovat jednu z bašt IS Aleppo. Ve čtvrtek v šest hodin ráno středoevropského častu se v syrském městě mají otevřít humanitární koridory pro civilisty. Kreml vyzval, aby se záchranářskými pracemi pomohlo co nejvíc zemí.

Nálety by ve čtvrtek měly pokračovat po osmi hodinách, OSN však namítá, že lidé na opuštění Aleppa potřebují hodin alespoň dvanáct. Zahájení evakuace navíc v současnou chvíli nepovažuje za bezpečné. Syrští rebelové totiž odmítají boje pozastavit.

Červený kříž požádal, aby bylo v Mosulu, kde se do bojů zapojilo i turecké letectvo, umožněno evakuovat a ošetřit zraněné. Kurdské síly, které přistupují od východu, oznámily, že zatím nehodlají postupovat dál.

Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme