K vesmírné stanici míří nová rusko-americká posádka

Z kosmodromu Bajkonur úspěšně odstartovala ruská kosmická loď Sojuz TMA-2. K Mezinárodní vesmírné stanici ISS má dopravit dvoučlennou rusko-americkou posádku, kterou tvoří Jurij Malenčenko a Edward Lu. Jde o první let kosmonautů po únorové tragédii amerického raketoplánu Columbia.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jurij Malenčenko a Edward Lu

Jurij Malenčenko a Edward Lu | Zdroj: ČTK

Sojuz TMA-2 je už na plánované oběžné dráze kolem Země a s Mezinárodní vesmírnou stanicí se spojí v pondělí. Dvojice kosmonautů tam vystřídá nynější tříčlennou misi, ale protože je ruská loď menší než americký raketoplán Atlantis, se kterým měla už sedmá posádka ISS původně letět, jsou místo třetího astronauta na palubě Sojuzu zásoby pro pobyt ve vesmíru.

Američan Edward Lu před startem prohlásil, že chce svým letem dokončit dílo sedmi kolegů, kteří přišli o život při katastrofě Columbie. Má sebou také fragment tohoto raketoplánu, který se 1. února v plamenech rozpadl při průletu atmosférou.

Malenčenko i Lu považují svůj let po katastrofě Columbie za obtížnější, a budou plnit i méně úkolů, než je obvyklé. Nedlouho po jejich startu bylo oznámeno, že se z technických příčin odkládá o dva týdny start ruské rakety Proton s americkým sputnikem.

Petr Voldán, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme