Konflikt na Ukrajině bude v lednu eskalovat. Rusko se pokusí dobýt Oděsu, předvídá vojenský analytik

Rusko by v lednu mohlo zaútočit na ukrajinské město Oděsa. Řekl to nezávislý ruský vojenský analytik Pavel Felgengauer pro americký server Interpreter, který ukrajinskou válku podrobně sleduje. Naznačuje to podle Felgengauera několik faktorů. Úspěch by například u Rusů vyvolal vlnu vlasteneckého cítění.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin | Zdroj: Reuters

Válka na Ukrajině je podle nezávislého ruského vojenského analytika Pavla Felgengauera do poloviny ledna nepravděpodobná. Neznamená to prý ale, že nepřijdou ostřejší lokální ozbrojené střety s cílem zvýšit tlak na Kyjev. Půjde podle něj o samostatné akce místních ozbrojenců.

Moskva nyní poblíž oblastí ovládaných Ukrajinou formuje tankovou armádu, která se skládá ze dvou sborů pod ruským velením, upozorňuje Felgengauer. Je to podle něj velká změna oproti kozákům a brigádám, kteří tam působili doposud, a velmi vážný posun, který by měl Západ bedlivě sledovat.

Na ukrajinský Mariupol Rusko útočit nebude

Felgengauer se ale nedomnívá, že by Rusové v současnosti zaútočili na ukrajinské přístavní město Mariupol. Jeho obléhání by bylo dlouhé, obtížné a krvavé, protože město je na ně připraveno.

Navíc ruská armáda reorganizuje síly. Náčelník generálního štábu generál Valerij Gerasimov uvedl, že počet taktických oddílů na podzim prudce vzroste z 66 na 96, příští rok na 115 a v roce 2018 na 125. To je dvojnásobné zvýšení oproti současnému stavu.

Felgengauer pro srovnání uvádí, že v roce 2014 vyslala Moskva na Ukrajinu deset až dvanáct takových skupin, zatímco NATO má v Polsku a pobaltských zemích jen čtyři. „Taková koncentrace sil a zdrojů proti Západu i Ukrajině ve stylu druhé světové války je nebezpečná,“ zdůrazňuje analytik.

Vznikne tak situace, kdy bude množství ruských vojáků oproti západním silám dvojnásobné, nebo dokonce trojnásobné. „Záměrem Ruska je v žádném případě nedovolit euro-atlantickou integraci Ukrajiny a dosáhnout změny režimu v Kyjevě,“ shrnuje své závěry Felgengauer.

Proč bude chtít Rusko dobýt Oděsu?

Cílem nového kola ruské agrese ale může být Oděsa nebo města Cherson a Mykolajiv, která na obléhání nejsou připravena.

Oděsu navíc podle Felgengauera mnoho Rusů považuje za ruské město a její „osvobození“ by vyvolalo vlnu vlasteneckého cítění stejně jako anexe Krymu. Moskva by v boji o město na jihu Ukrajiny navíc mohla využít svou flotilu a spojit své území s Podněstřím.

Dalším z důvodů, proč si Felgengauer myslí, že Moskva v lednu zaútočí na Oděsu, je i náznak ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Nedávno řekl západním diplomatům, že teď existuje krátkodobé okénko k jednání o Ukrajině, ale nebude otevřené věčně.

Ruský velvyslanec u OSN: USA provokují, vztahy jsou nejhorší od roku 1973

Číst článek

Existují ještě dva důvody k domněnce, že Moskva v lednu útok podnikne, pokračuje Felgengauer. Na rozdíl od akce proti pobaltským zemím by oděská ofenziva nezavlekla Rusko do sebevražedného střetu se Severoatlantickou aliancí.

Mnoho ruských představitelů má navíc pocit, že vztahy se Západem jsou v současnosti tak špatné, že Kreml nemá co ztratit, uzavírá nezávislý ruský vojenský expert Pavel Felgengauer svou analýzu pro americký server Interpreter.

Text vznikl pro pořad Svět ve 20 minutách Českého rozhlasu Plus.

ČRo Plus Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme