Městská válka v Mosulu, kterou si v Evropě nedokážeme představit. Lidské štíty, sebevražedné vozy, veřejné popravy

Irácké jednotky zahájily ofenzivu s cílem dobýt město z rukou takzvaného Islámského státu. Jde o rozhodující moment? Ptáme se těch, kteří byli přímo na místě, a odborníků, kteří situaci dlouhodobě sledují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příslušníci kurdských jednotek Pešmerga ostřelují pozice IS poblíž Mosulu

Příslušníci kurdských jednotek Pešmerga ostřelují pozice IS poblíž Mosulu | Zdroj: Reuters

Víc k tématu ve Speciálu Plus

„Mosul je velký asi jako Praha a lidí, kteří ho brání, je řádově několik tisíc. Jenom ta samotná válka je takovým druhem války, který neznáme ani z Evropy. Obrana Mosulu bude vypadat tak, jako když Izraelci vstoupili do Gazy. Budou se používat různé nástražné pasti, sebevražední atentátníci a podobně. Je to městská válka, která je dost nevypočitatelná," říká komentátor Jan Fingerland pro Český rozhlas Plus.

Dobytí Mosulu by nemuselo znamenat konec Islámského státu. Když Islámský stát prohraje vojensky, tak jeho myšlenky nezaniknou. Komentátor Milan Slezák

Martin Novák z Aktuálně strávil poslední okamžiky před bitvou o irácký Mosul s kurdskými bojovníky: „Mluvil jsem tam s několika veliteli a v podstatě všichni se shodují v jednom, a sice že naprosto zásadní bude role amerického bombardování. Bez toho by nebyli jejich vojáci tam, kde jsou."

Asem Atassi z Iniciativy pro Svobodnou Sýrii potvrzuje, že klíčová bitva o Mosul může výrazně ovlivnit i situaci v jeho rodné zemi. „Velká část bojovníků Islámského státu může přejít do Sýrie a ta situace v Sýrii bude horší. Otázkou také je, kdo se do dobývání Mosulu zapojí. Pokud se budou účastnit šíitské milice, což je v podstatě šíitská verze Islámského státu, tak možná Islámský stát padne, ale ta ideologie posílí. Jeden extremismus bude zkrátka posilovat ten druhý."

Koalice až 60 států, civilisté jako lidské štíty, veřejné popravy. Je to městská, nevypočitatelná válka

Číst článek

Jan Bartoněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme