Newyorská bezdomovkyně odkázala milióny univerzitě

Na účtech prestižní Hebrejské univerzity v Jeruzalémě brzy přistane sto tisíc dolarů, tedy skoro dva milióny korun, od amerického dárce. Nejde přitom o podporu od bohatého mecenáše, ale od velmi nepravděpodobného sponzora - peníze univerzitě odkázala osamělá žena, která přežila holocaust a v New Yorku byla jejím domovem ulice. S univerzitou přitom nemá vůbec nic společného.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pohled na New York z Central Parku

pohled na New York z Central Parku | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Než dvaadevadesátiletá žena zemřela, křižovala New York s nákupním vozíkem. Před pár měsíci si bezdomovkyně všiml místní muž a nabídl jí práci - dostane denně jedno teplé jídlo a místnost k přespávání za to, že mu bude přeparkovávat auto, aby unikal pokutám.

Když mu žena řekla, že na něj bude pamatovat v závěti, bylo to jemu i jeho manželce k smíchu. Teď ale stará paní zemřela a přišlo nečekané rozuzlení. Sto tisíc dolarů odkázala nejen Hebrejské univerzitě, ale i svému newyorskému dobrodinci.

O příběhu informovalo vedení univerzity. Peníze prý nechá stranou na stipendium pro několik nadaných, ale chudých studentů ročně.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme