Postup iráckých sil na Mosul se zpomalil, odpor Islámského státu roste

Jednotky irácké armády a kurdské milice Pešmerga se přibližují k Mosulu. Jejich postup se však zpomalil v okolí města Bašíka. Pentagon očekává mnohem tvrdší boje než dosud.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednotky kurdských Pešmergů nedaleko Mosulu

Jednotky kurdských Pešmergů nedaleko Mosulu | Zdroj: Reuters

„Jsme teď v oblasti města Bašíka. Ty domy a ta farma za námi ukrývají výbušniny a také několik ozbrojenců Islámského státu. Zaslali jsme koaličním silám souřadnice a jejich letadla místo zasáhla,“ popsal situaci velitel kurdských jednotek Pešmerga major Zarár.

Právě v okolí tohoto města se postup výrazně zpomalil. Američtí vojenští velitelé zde očekávají tvrdší boje než při dosavadním dobývání okolních vesnic.

Irácké jednotky evakuují vesnice blízko Mosulu. IS využívá obyvatele jako lidské štíty

Číst článek

Před postupující mosulskou ofenzivou, která je největší pozemní operací v Iráku od americké invaze před třinácti lety, zatím uteklo 10 tisíc vesničanů.

Džihádisté z takzvaného Islámského státu donutili další tisíce lidí k odchodu do Mosulu. To je největší město pod kontrolou Islámského státu. Zdržuje se v něm asi milion a půl civilistů a až osm tisíc ozbrojenců.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme