Putin bude mít pomník na anektovaném Krymu. Zobrazí ho jako kormidelníka

Ruské spolky na anektovaném ukrajinském Krymu zahájily finanční sbírku na vybudování pomníku prezidentu Vladimiru Putinovi v Simferopolu. Pomník, který má být vztyčen do prezidentských voleb v roce 2018, zobrazí kremelského vůdce jako kapitána lodi stojícího za kormidlem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimir Putin na návštěvě jedné z moskevských volebních místností.

Vladimir Putin na návštěvě jedné z moskevských volebních místností. | Zdroj: Reuters

Iniciátorem sbírky je podle agentury Interfax organizace zvaná Kongres ruských společenství Krymu.

Do podstavce pomníku mají být vyryta slova, která Vladimir Putin pronesl po referendu o připojení k Rusku na jaře 2014: „Po těžké, dlouhé a vysilující plavbě se Krym a Sevastopol vracejí do rodného přístavu, k rodným břehům, do domovského přístavu, do Ruska!“

Stavba pomníku vyjde na zhruba 10 milionů rublů, tedy necelé čtyři miliony korun, píše nezávislý internetový magazín spektr.press. V prohlášení organizátoři sbírky zdůrazňují, že pomník musí být postaven ještě za jejich života.

Nejváženější spoluobčan

Putina označují za „nejváženějšího spoluobčana, který vykonal historické hrdinství, Krym vrátil Rusku a spolehlivě ochránil naši přítomnost i budoucnost, naše děti i vnuky“.

V referendu o připojení Krymu k Rusku v březnu 2014 se pro anexi podle ruských statistik vyslovilo 90 procent krymských obyvatel. Hlasování předcházela utajovaná vojenská operace ruských speciálních sil, kterou Putin dlouho popíral. Zábor vyvolal protesty v zahraničí a spustil sérii protiruských sankcí ze strany Evropské unie a USA.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme