Slzným plynem a vodními děly rozehnala francouzská policie protest migrantů u Calais

Navzdory zákazu protestovali v sobotu uprchlíci z provizorního tábora u Calais a jejich příznivci proti plánovanému uzavření tohoto tábora. Policie protest asi 250 lidí rozehnala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlický tábor v Calais

Uprchlický tábor v Calais | Zdroj: Reuters

Protestu se účastnilo asi 200 migrantů a 50 jejich stoupenců. Protestovali také proti životním podmínkám v táboře. Podle agentury AFP při střetech s policií utrpěli lehká zranění tři policisté a fotograf agentury.

Dalších 200 lidí, kteří cestovali z Paříže, aby se také zúčastnili demonstrace u Calais, policie zastavila asi 50 kilometrů daleko od tohoto přístavního města. Podle nich šlo o „aktivisty krajní levice“.

Úřady zruší uprchlický tábor v Calais, uzavření Džungle potvrdil prezident Hollande

Číst článek

Prezident François Hollande na konci září oznámil, že do konce roku Francie tábor u Calais zruší. Migranty chce přesídlit do jiných středisek nebo je deportovat.

Polovinu Calaiského tábora zrušili úřady už v březnu. Od té doby se ale počet uprchlíků v táboře zdvojnásobil. Nyní u Calais žije sedm až deset tisíc imigrantů z Blízkého východu a Afriky, kteří se odtud snažili dostat do Británie.

Přítomnost migrantů u Calais a v blízkosti vjezdu do tunelu pod Lamanšským průlivem vedla v minulosti k řadě protestů místních obyvatel i řidičů kamionů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme