Souboj Spojených států a Číny o Tichomoří. Americký vliv slábne, tvrdí Financial Times

Spojené státy mají před sebou poslední dva týdny zběsilé kampaně před americkými prezidentskými volbami. Světové události ale nepočkají na to, až si Amerika zvolí svého vůdce. Na opačné straně světa právě nyní Spojené státy utrpěly významnou strategickou porážku, píše komentátor listu Financial Times. Filipíny byly dlouholetým spojencem Američanů, přešly ale zřejmě na druhou stranu barikády, k Číně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama se chystá zákon vetovat

Americký prezident Barack Obama se chystá zákon vetovat | Zdroj: Reuters

Oslabení moci a vlivu Američanů je očividné. Důkazem je rozhodnutí filipínského prezidenta Rodriga Duterteho změnit stranu v probíhajícím geopolitickém souboji mezi Spojenými státy a Čínou.

Duterte na návštěvě v Pekingu minulý týden oznámil „rozchod se Spojenými státy", dlouholetým spojencem Filipín. A vyhlásil také budování nového zvláštního vztahu mezi Manilou a Pekingem.

V jednom z nejzvláštnějších diplomatických prohlášení tohoto roku Duterte ve Velké lidové hale v čínském hlavním městě pronesl následující slova: „Proti světu stojíme tři - Čína, Filipíny a Rusko. To je jediná cesta."

'Jdi k čertu,' vzkazuje Obamovi filipínský prezident. Zbraně si prý může koupit od Ruska nebo Číny

Číst článek

Tento výrok byl odměněn velkým vřelým potleskem přítomného publika. „Duterte má tendenci mluvit dříve, než si své sdělení promyslí. Už dříve se dostal na titulní strany světových médií svými vulgárními výroky na adresu amerického prezidenta Baracka Obamy,“ dodává komentátor listu Financial Times Gideon Rachman.

Kromě prostořekosti existují nicméně ze strany filipínského prezidenta i vážnější hrozby. Řekl například, že má v úmyslu ukončit vojenskou spolupráci se Spojenými státy. Společné námořní hlídky v Tichomoří budou zřejmě brzy minulostí, podobně jako společná protiteroristická operace na jihu ostrova Mindanao.

Filipíny jako opěrný bod Číny?

Přítomnost amerických sil na Filipínách je čistě strategická. Vojáci a vybavení na pěti tamních základnách poskytují účinnou páku vůči nárůstu moci Číny, která v Jihočínském moři staví umělé ostrovy.

Někteří američtí stratégové se tak obávají, že se Filipíny mohou stát opěrným bodem pro rychle expandující čínské námořnictvo, píše ve svém komentáři Rachman. Útěchu ale podle něj nacházejí ve známé výstřednosti filipínského prezidenta. Tvrdí, že v dlouhodobém horizontu se strategické předpolí Washingtonu na Filipínách udrží. Ostatně Duterte prý i dříve své výroky později mírnil.

Filipínský prezident Rodrigo Duterte | Foto: Reuters

Výstupy filipínského prezidenta jsou ale podle Rachmana součástí širšího trendu v jihovýchodní Asii. Vazby Spojených států podle něj slábnou také s jejich dalšími spojenci v oblasti.

Například vztahy thajských generálů a Washingtonu se ochladily po vojenském puči, který se v zemi odehrál v roce 2014. Tehdy americká administrativa vyzvala k rychlému návratu k demokracii. V roce 2015 Thajsko oznámilo nákup čínských ponorek.

Vietnam zůstane spojencem Spojených států

Tváří v tvář všem těmto výzvám v jihovýchodní Asii je zřejmé, že americká zahraniční politika bude muset vyhledávat nové diplomatické a strategické příležitosti. V regionu se ovšem nachází jedna země, u které je jisté, že bude i nadále vzdorovat pokusům o čínskou dominanci. Je to Vietnam.

Čína a Rusko zahájily společné námořní cvičení v Jihočínském moři, vzbudily tím vlnu kritiky

Číst článek

Tento měsíc dvě lodě amerického námořnictva poprvé od konce vietnamské války v roce 1975 zakotvily na vietnamské námořní základně Cam Ranh Bay.

V období, kdy vrcholila vietnamská válka, sloužila právě tato základna americkému letectvu a námořnictvu jako klíčová v boji proti Severnímu Vietnamu. Rachman tak v pozvání vidí ironii dějin a známku toho, jak vzestup Číny mění Asii. Vietnam tentokrát vítá Američany jako spojence, uzavírá Gideon Rachman komentář v deníku Financial Times.

Text vznikl pro pořad Svět ve 20 minutách Českého rozhlasu Plus.

ČRo Plus Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme