Trump chce voliče oslovit srdcem. Že Rusko ovlivňuje americké volby? Hysterie, řekl Putin

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek opět odmítl tvrzení, že se Rusko snaží ovlivnit prezidentské volby ve Spojených státech. Taková obvinění považuje za hysterická. Putin to prohlásil v projevu na konferenci mezinárodního Valdajského diskusního klubu v jihoruském Soči. Zároveň ale dodal, že kandidát republikánů Donald Trump chce svou kampaní oslovit voliče srdcem. Vyjádřil se také k energetické blokádě Krymu ze strany Ukrajiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin | Zdroj: Reuters

„Vybral si metodu, aby se dostal přímo k srdcím voličů,“ řekl Putin na konferenci mezinárodního Valdajského diskuzního klubu v jihoruském Soči. „Samozřejmě, že se chová okázale, to vidíme, ale myslím, že k tomu má důvod,“ dodal.

Obtížná spoluporáce s Obamovou administrativou

Putin rovněž hovořil o tom, že spolupráce s administrativou dosluhujícího amerického prezidenta Baracka Obamy je obtížná, neboť Washington nedodržuje dohody. Jako příklad ruský prezident označil Sýrii. Mezinárodní ujednání Ruska a USA o příměří v blízkovýchodní zemi ztroskotalo, z odpovědnosti za krach se vzájemně obviňují obě strany. Putin dodal, že Rusko v současné době v Sýrii prokazuje zdrženlivost, ale pohár jeho trpělivosti může přetéct.

V listopadu Američané budou volit nového prezidenta, ve volbách se proti sobě postaví Trump a demokratka Hillary Clintonová, kterou průzkumy veřejného mínění favorizují. Putin ve čtvrtek řekl, že je připraven jednat s novým prezidentem, ať už jím bude kdokoli.

Rusko volby neovlivňuje

Vláda USA na počátku října veřejně obvinila Rusko z hackerských útoků na servery Demokratické strany a z pokusů ovlivnit prezidentské volby ve Spojených státech. Moskva se následně proti nařčením ohradila a učinil to i Putin, který osočení Ruska označil za předvolební rétoriku Bílého domu a za snahu administrativy dosluhujícího prezidenta Baracka Obamy odvést pozornost od vlastních problémů.

„Ve Spojených státech byla vyvolána hysterie, že Rusko ovlivňuje americké prezidentské volby,“ řekl s tím, že je to jen úskok, který má zakrýt fakt, že americké politické elity nemají žádné řešení vážných problémů, jako jsou státní dluh či kontrola zbraní.

Ruský hacker zadržený v Česku byl v USA obviněn ze spiknutí a krádeže identity

Číst článek

„Je mnohem snazší odvést pozornost lidí takzvanými ruskými hackery, špióny a vměšováním. Opravdu si někdo myslí, že by Rusko mohlo jakkoli ovlivnit volbu amerického národa? To je snad Amerika nějakou banánovou republikou? Amerika je velká mocnost,“ dodal.

Rusko jako hrozba

Putin také hovořil o tom, že jisté kruhy na Západě se snaží zveličit Rusko jako hrozbu, aby se tím zajistily vysoké výdaje na zbrojení a aby vyzdvihly vlastní významnost.

Vláda USA na počátku října veřejně obvinila Rusko z hackerských útoků na servery Demokratické strany a z pokusů ovlivnit prezidentské volby ve Spojených státech. Moskva se následně proti nařčením ohradila a učinil to i Putin, který osočení Ruska označil za předvolební rétoriku Bílého domu a za snahu administrativy dosluhujícího prezidenta Baracka Obamy odvést pozornost od vlastních problémů.

V listopadových volbách se o americký prezidentský úřad utkají demokratka Hillary Clintonová a republikán Donald Trump. Trump v televizní debatě s Clintonovou prohlásil, že vůbec není jisté, že počítačové útoky podniklo Rusko. Clintonová zase varovala, že Putin chce v Bílém domě loutku. Trump odmítl, že by se mohl stát loutkou, a prohlásil, že se šéfem Kremlu chce spolupracovat.

Putin o organizátorech blokády: Neuvěřitelní idioti

Ukrajina protestovala proti další návštěvě ruského prezidenta Vladimira Putina na anektovaném Krymu. Šéf Kremlu se tam účastnil zasedání Celoruského lidového fóra a ostře kritizoval energetickou blokádu poloostrova ze strany Ukrajiny.

Putin nazval organizátory blokády Krymu neuvěřitelnými idioty. Odpojení Krymu od vody a elektřiny z kontinentální Ukrajiny označil za zločin proti lidskosti a divil se, proč se tímto problémem nezabývaly organizace na obranu lidských práv. Energetická blokáda, kterou Ukrajina zavedla minulý rok po anexi Krymu Ruskem, podle Putina ohrozila zdraví dětí a nemocných lidí. Ruský prezident v Jaltě slíbil, že do konce roku Rusko a Krym propojí plynovod a vláda brzy vyřeší i potíže s nedostatkem pitné a užitkové vody.

Martin Dorazín, ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme