Turecká policie zadržela šéfredaktora a dalších devět lidí z opozičního listu Cumhuriyet

Turecká policie v pondělí zadržela desítku novinářů a členů vedení opozičního listu Cumhuriyet, který patří k nejstarším deníkům v zemi. Podle prokuratury jsou tito lidé podezřelí z napojení na kurdské separatisty a na hnutí duchovního Fethullaha Gülena, jehož vláda viní z červencového pokusu o puč. Informovala o tom agentura Anadolu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan | Zdroj: Reuters

Policie zatkla šéfredaktora deníku Murata Sabuncu a podle katarského serveru Aldžazíra spolu s ním zatkla i dalších 9 zaměstnanců.

Turecké úřady vydaly zatykač na 13 lidí, včetně předsedy mediální organizace, který je teď v zahraničí. Policisté pokračují v prohledávání domů zadržených.

S největší pravděpodobností jde o další z čistek, které turecká policie podniká od letního zmařeného puče. O víkendu úřady propustily dalších 10 tisíc státních zaměstnanců a uzavřely 15 médií, která podle úřadů mají vazby na ozbrojené kurdské skupiny. Také je viní z podpory klerika Fetulaha Güllena, který podle Ankary zosnoval neúspěšný puč ze svého exilu ve Spojených státech.

Deník Cumhuriyet (v překladu Republika) je jeden z nejstarších, v Turecku vychází už od poloviny dvacátých let minulého století. Denní náklad činí asi 50 tisíc kusů. Jeho postavení se upevnilo hlavně v posledních letech, kdy začala v Turecku sílit AKP - tedy Strana spravedlnosti a rozvoje současného prezidenta Erdogana.

Turecké úřady vydaly zatykače na 42 novinářů podezřelých z podílu na zmařeném puči

Číst článek

List proslul nejen v Turecku svými odvážnými postoji a snahami o nezávislou novinařinu. V roce 2015 za to jeho redakce získala cenu od organizace Reportéři bez hranic.

Turecké úřady v minulosti zadržely i předchozího šéfredaktora. Can Dündar strávil 92 dní za mřížemi spolu s dalším pracovníkem deníku. Soud ho posléze v nepřítomnosti poslal na šest let do vězení za "vyzrazení státního tajemství". To vše potom, co vydal článek o odhalení dodávek tureckých zbraní povstalcům v Sýrii, což Ankara popírá.

Bývalému šéfredaktorovi ještě v Turecku hrozí další, desetiletý trest "za podporu terorismu". Dundar teď žije v exilu v Německu. Minulý týden v Evropském parlamentu připomněl, že režim prezidenta Erdogana po pokusu o převrat zatknul asi 130 novinářů a zavřel na 150 médií.

Turecko má podle něj ve vězeních víc novinářů, než Rusko, Írán, nebo Čína. Evropský parlament nominoval Dundara na Sacharovovu cenu a vyzval Ankaru k osvobození všech novinářů, uvězněných bez důkazů o účasti na nepovedeném červencovém pokusu o vojenský převrat.

ČTK, Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme