Turecko schválilo prodloužení výjimečného stavu o tři měsíce

Turecký parlament schválil prodloužení výjimečného stavu o tři měsíce. Výjimečný stav platí v Turecku od poloviny roku 2016, kdy došlo k pokusu o puč. Vláda prodloužení zdůvodnila tím, že je potřeba více času na vymýcení vlivu nepřátel země uvnitř tureckých institucí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecko po útoku v klubu Reina

Turecko po útoku v klubu Reina | Zdroj: Reuters

Za přípravou červencového puče podle tureckých představitelů stál duchovní Fethullah Gülen, který dlouhodobě žije ve Spojených státech. Gülen ale veškerá obvinění odmítá. Od té doby podnikají turecké úřady rozsáhlé zátahy proti kritikům vlády prezidenta Recepa Erdogana. V rámci těchto čistek už bylo donuceno odejít přes 100 000 státních zaměstnanců. A přes 41 tisíc osob skončil v tamním vězení.

Výjimečný stav měl po prvním prodloužení skončit 19. ledna tohoto roku. Obavy z postupu tureckých úřadů má ale Evropská unie. Podle kritiků se v Turecku porušují lidská práva. Potlačována jsou podle nich práva novinářů, funkcionářů a dalších obyvatel.

Vláda obhajuje prodloužení mimořádných bezpečnostních opatření také bojem proti terorismu v Turecku, především z řad kurdských radikálů. Nedávno se přihlásili k teroristickému útoku na diskotéce v Instanbulu džihádisté samozvaného Islámského státu. Zemřelo na ní 39 lidí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme