Údajný Tisův hrob bude mít nový pomník

Prezident válečného Slovenského státu Josef Tiso bude mít na hrobě nový památník. Nákladem 200 tisíc korun ho postaví Společnost Andreje Hlinky společně s farním úřadem. Památník instalují na Martinském hřbitově v Bratislavě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrob Josefa Tisa

Hrob Josefa Tisa | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

O víkendu členové společnosti Andreje Hlinky vykopali z hrobu několik kostí a odeslali je na test DNA. Zajímá je, zda-li ostatky patří opravdu Josefu Tisovi, hrob v Bratislavě je totiž obecně považován pouze za údajný.

Prezident Slovenského státu byl popraven za kolaboraci s nacisty a jeho tělo převzaly bezpečnostní služby. Po jejich tajné akci pak tělo zmizelo.

Nový památník bude stát přímo na hrobu, ke kterému se stále chodí modlit lidé a kde pravidelně pořádají Tisovy příznivci smuteční shromáždění. To nejbližší se bude konat 18. dubna, v den 60. výročí popravy Josefa Tisa. Ten den možná i památník na hrob umístí.

Milan Kopp, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme