V Nizozemsku začal soud s Wildersem. Obviněn je z diskriminace a podněcování k rasismu

Předseda krajně pravicové Strany pro svobodu Geert Wilders stanul v pondělí před soudem. Za xenofobní výroky mu hrozí pokuta až 7400 eur a dva roky vězení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Geert Wilders

Geert Wilders | Zdroj: Reuters

V Nizozemsku v pondělí začal soudní proces s poslancem a předsedou krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV) Geertem Wildersem. Čelí obvinění z diskriminace a podněcování k rasové nenávisti kvůli svým výrokům na adresu marockých přistěhovalců. Obžalovaný proces bojkotuje a na dnešní jednání se nedostavil, informovala agentura AFP.

Opoziční politik Wilders, který je známý svými protiislámskými výroky, se podle prokuratury provinil v březnu 2014, kdy na setkání s voliči před místními volbami prohlásil, že se v zemi zasadí o snížení počtu přistěhovalců z Maroka.

Nizozemský politik Wilders bude souzen za výroky proti cizincům a podněcování k nenávisti

Číst článek

"Méně, méně, méně," skandovali v Haagu Wildersovi stoupenci, když se jich politik zeptal, zda chtějí v tomto městě více, či méně Maročanů. "Postaráme se o to," slíbil šéf PVV. Imigranty z Maroka - kteří představují asi dvě procenta ze sedmnáctimilionové populace země - přitom označil za "špínu".

Podle agentury AFP případ otestuje, jak daleko sahají v Nizozemsku hranice svobody slova. Předsedovi PVV hrozí pokuta až 7400 eur (asi 200 000 Kč) a podle AFP až dva roky vězení. Tak přísný trest se ale neočekává. Wilders jakoukoli vinu popírá.

Na proces Wilders nepřijede

Jednání se koná v přísně střežené soudní budově nedaleko amsterodamského letiště Schiphol. Procesu, který by měl podle předpokladů trvat více než tři týdny, se Wilders nehodlá účastnit; zastoupen bude pouze svým obhájcem.

Wildersův právník Geert-Jan Knoops na pondělním jednání přečetl prohlášení, v němž jeho klient vysvětluje, proč se rozhodl soud bojkotovat: "Je to politický proces a já jsem se rozhodl, že na něm nebudu přítomen. Je mým právem jako politika otevřeně promluvit, když se v Nizozemsku objeví nějaký problém."

Už v roce 2011 čelil Wilders podobnému obvinění za srovnávání islámu s fašismem a za výzvy k zákazu koránu. Nakonec byl zproštěn obžaloby.

Proces se koná před parlamentními volbami plánovanými na 15. března, v nichž mají největší naději na vítězství právě Wildersova Strana pro svobodu a konzervativní Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD) premiéra Marka Rutteho. Podle průzkumu veřejného mínění z minulého týdne zaostává Wildersovo politické uskupení za Rutteovou stranou o pouhá dvě křesla ve 150 členném zákonodárném sboru.

Analytici citovaní listem Wall Street Journal uvedli, že soudní proces by mohl ještě zvýšit Wildersovu popularitu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme