Vyklizení tábořiště u Calais už nic nebrání. Francouzský soud zamítl stížnost aktivistů

Francouzský soud zamítl žádost několika skupin aktivistů, aby pozastavil plánované uzavření provizorního uprchlického tábora u severofrancouzského města Calais. Vyklizení tábořiště přezdívaného Džungle tak již nestojí nic v cestě, informovala agentura AFP. Začít by mohlo během několika dní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letecký pohled na nechvalně proslulou Džungli. V uprchlické kolonii u přístavu Calais živoří tisíce lidí.

Letecký pohled na nechvalně proslulou Džungli. V uprchlické kolonii u přístavu Calais živoří tisíce lidí. | Zdroj: Reuters

Prezident François Hollande na konci září oznámil, že Francie do konce roku tábořiště u Calais zcela zruší a tamní migranty přemístí do různých středisek, nebo je deportuje.

Existenci plánu na vyklizení tábora znovu potvrdil i ministr vnitra Bernard Cazeneuve. Přesný termín začátku akce sice neuvedl, je to podle něj ale otázkou několika dní. Francouzský veřejný ochránce práv Jacques Toubon hovořil o 24. říjnu.

Jedenáct skupin aktivistů žádalo správní soud v Lille, aby uzavření tábora odložil, neboť francouzské úřady podle nich nejsou na přesun takového množství lidí připraveny. Soud žádost zamítl.

Skvrna na pověsti dobrovolníků z Calais: v Džungli ‚sexuálně vykořisťují‘ uprchlíky

Číst článek

V tábořišti u Calais žije 7000 až 10 tisíc migrantů ze zemí Blízkého východu a Afriky, kteří se odtud snaží dostat za vidinou lepšího života v Británii. Polovina tábora byla zrušena už v březnu, ale jeho populace od té doby vzrostla na dvojnásobek.

Přítomnost migrantů u města Calais a v blízkosti vjezdu do tunelu pod Lamanšským průlivem vedla v minulosti k řadě protestů místních obyvatel i řidičů kamionů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme