Washington chce bojovat cyklistikou proti zácpám a znečištění ovzduší

Americké hlavní město bojuje cyklistikou za zdravější a bezpečnější ulice. Washington se přidal k některým evropským městům a otevřel síť zvláštních levných půjčoven kol, která mohou volně používat držitelé speciálních karet.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Penssylvania Avenue a Kongres ve Washingtonu

Penssylvania Avenue a Kongres ve Washingtonu | Foto: Alexandr Pícha

Washington se stává prvotřídním světovým městem - jeho komplex méněcennosti oficiálně končí, hlásal mimo jiné hrdě článek v rubrice listu Washington Post věnované životu v americké metropoli. Důvodem je otevření sítě automatických půjčoven kol, které jsou od tohoto týdne k dispozici na deseti místech v centru Washingtonu. Ne že by americké hlavní město nemělo už dřív běžné půjčovny kol určené pro turisty. Ale ty nové jsou navržené na stejném principu jako podobné evropské projekty v Paříži, Barceloně nebo Bruselu.

Funguje to tak, že držitel speciální karty, která stojí na rok 40 dolarů, tedy něco přes 600 korun českých, přijde na jedno ze stanovišť, kartu přiloží ke čtecímu zařízení a uvolní se mu jeden z červenobíločerných bicyklů, zamknutý u stojanu. Cyklista pak může jezdit tři hodiny a kolo nechat u stojanu na stejném nebo kterémkoli jiném stanovišti.

Velké obavy panují z vandalismu a krádeží. Podobné (ale méně ambiciózní a technicky propracované) projekty spustili totiž na zkoušku i například na druhé straně Spojených států v Portlandu v Oregonu. Jenže počet poničených a ukradených kol byl tak vysoký, že od nich upustili. Nyní údajně úřad zodpovědný za novou cyklistickou iniciativu musí odpovídat na početné dotazy z jiných amerických měst, která by se chtěla vydat stejnou cestou. Rostoucí ceny benzínu a ucpané ulice velkých amerických měst jsou přirozeným impulsem podobných úvah.

Ohlas, který vzbudilo spuštění projektu ve Washingtonu, kontrastuje tak trochu s jeho relativní skrovností. V americké metropoli se zatím půjčuje 120 kol. V Paříži 20 000. I tak jde ale v Americe závislé na automobilech a benzínu o událost hodnou zaznamenání.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme