Koncentrace uhlíku v atmosféře stagnuje. Klimatickou změnu to ale nezastaví

Každoroční zpráva o výskytu uhlíku v atmosféře v časopise Earth System Science Data uvádí poměrně nadějnou informaci. Emise uhlíku z fosilních paliv se podle ní nezvyšují už třetí rok v řadě. Zpráva ale zároveň varuje, že ani to v současné situaci nestačí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uhelná elektrárna Jim Bridger ve Spojených státech

Uhelná elektrárna Jim Bridger ve Spojených státech | Foto: flickr.com, CC BY-NC-ND 2.0, WildEarth Guardians

Analýzu projektu Global Carbon Budget zveřejnili v pondělí v souvislosti s jednáním Organizace spojených národů o klimatické změně, které se konalo v marockém Marrákéši. O zprávě informuje mimo jiné německá stanice Deutsche Welle.

„Emise oxidu uhličitého stouply v porovnání s rokem 2015 pouze o 0,2 %. To může být tolik očekávaný bod zvratu,“ uvedl profesor David Reay z univerzity v Edinburghu.

Výzkumníci podílející se na zprávě velmi oceňují, že emise uhlíku stagnují, zatímco ekonomika zaznamenala silný růst. Tomu výrazně napomohla Čína, která má nejvíc obyvatel na světě a je také největším producentem skleníkových plynů. Podařilo se jí ale částečně omezit využívání uhlí a nahradit ho udržitelnými zdroji. Čínské emise se díky tomu za rok 2016 snížily o 0,5 %.

Donald Trump odmítá boj proti globálnímu oteplování. Do cesty se mu teď staví 21 amerických dětí

Číst článek

Emise Spojených států, druhého největšího znečišťovatele, se měly snížit dokonce o 1,7 %, také díky omezení těžby uhlí. „Je to bezpochyby velká pomoc v boji s klimatickou změnou, ale bohužel to stále nestačí,“ tlumí nadšení šéfka výzkumu Corinne Le Querová z Východoanglické univerzity.

Aby se podařilo udržet úroveň oteplování planety pod dvěma stupni, musí se podařit více, než jen zastavit růst emisí. Produkce skleníkových plynů v rozvojových ekonomikách navíc stále rostou, upozorňuje Deutsche Welle.

Oxid uhličitý je hlavní zdroj skleníkových plynů, které má lidstvo na svědomí. Podle klimatologů udržuje teplo v atmosféře, zhoršuje extrémní výkyvy počasí po celém světě a vede k vlnám veder a sucha na některých místech planety a naopak k záplavám a bouřím v jiných oblastech.

Jak upozorňuje server African News, vedou tyto extrémní projevy počasí také k migraci obyvatel, která se bude v následujících letech ještě zvyšovat. Podle africké regionální ředitelky Environmentálního programu OSN Juliette Biao Koudenoukpové mají takové faktory dopad na migrační vlny z venkovských oblastí do měst. Lidé se tak snaží vyhnout stále se zhoršujícím životním podmínkám.

S teplotou roste i migrace

„Taková migrace může mít jak pozitivní, tak negativní dopad jak v místech, odkud migranti pocházejí, tak tam, kde nalézají svůj nový dočasný nebo trvalý domov,“ vysvětlila Koudenoukpová na klimatické konferenci v Marrákéši.

Lze očekávat, že rozsah této migrace, ať už v rámci jednotlivých států, nebo mezi nimi, bude v důsledku zrychlujících se klimatických změn ještě narůstat. Podle komparativní studie migrace z ledna letošního roku se většina afrických migrantů pohybuje v rámci svého kontinentu.

Kde najdu práci? Po stopách bezútěšné situace, která žene africkou mládež do Evropy

Číst článek

Přesto se ale tisíce Afričanů vydávají na riskantní pouť do Evropy. Jen za letošní rok jich podle Mezinárodní organizace pro migraci dorazilo do Itálie na 160 000, přičemž 4220 lidí se utopilo, upozorňuje server Africa News.

Podle informací serveru Quartz v této souvislosti chystá německé ministerstvo pro rozvoj projekt rozsáhlé investice do afrických států, který by měl zlepšit tamní podmínky natolik, aby Afričané viděli budoucnost v rámci svých domovin.

Během příštích týdnů by měl německý ministr pro rozvoj Gerd Müller představit detaily projektu, který prý svým rozsahem snese srovnání s poválečným Marshallovým plánem.

„Musíme do těchto zemí investovat a dát tamním lidem perspektivu. Pokud mladí Afričané neuvidí budoucnost ve své vlastní zemi, nebudou brzy na cestě do Evropy statisíce, ale miliony lidí,“ cituje Müllera server Quartz.

Program by se měl soustředit především na mladé lidi, podporovat vzdělání, posílit ekonomiku zemí a vymahatelnost práva. Německo rovněž přislíbilo investovat o 61 milionů eur více do projektů OSN v Africe.

Text vznikl pro pořad Svět ve 20 minutách Českého rozhlasu Plus.

ČRo Plus Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme