Čeští skokani byli na úvod SP nejstarší, dohromady jim bylo 129 let

Zatímco v jiných týmech skokanů na lyžích se představili i nováčci nebo aspoň ti, kteří nemají zase tak moc zkušeností z vrcholných soutěží, Češi vyrazili v nejstarším možném složení. V součtu porazili i tradičně dlouhověké Japonce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jakub Janda při skoku na letošním MS ve Falunu (archivní foto)

Jakub Janda při skoku na letošním MS ve Falunu (archivní foto) | Zdroj: Reuters

Sestava Jakub Janda, Jan Matura, Lukáš Hlava a Roman Koudelka byla dokonce nejstarší ze všech čtyřčlenných týmů. Zatímco Slovinci propašovali do sestavy dva teenagery, součet Čechů dal o 45 let víc. Čtyřem českým reprezentantům bylo dohromady 129 let.

„129 let nemáme!“ zdráhal se nejdřív uvěřit Jakub Janda. „Toho věku bych se chtěl dožít. Skákal bych tak do sedmdesáti a pak bych si dal konečně pauzu,“ smál se pod můstkem v Klingenthalu 37letý skokan.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozdíl mezi nejstarším a nejmladším družstev v Klingenthalu byl 45 let, spočítal reportér ČRo Tomáš Kohout

Dlouhověkostí jsou spíše proslulí Japonci a nejstarším skokanem zůstává 43letý Noriaki Kasai. Ale už i nejmladší z Čech, 26letý Roman Koudelka, dosáhl věku zkušeného závodníka. I proto Češi Japonce v součtu věků překonali.

„Máme zkušený mančaft. Mladí kluci ještě potřebují ještě rok dva, než se adaptují a otrkají. Kuba Janda, i když je nejstarší, převedl velice solidní výkon a podržel nás hned od začátku. Klape to a do budoucna se uvidí,“ říká Roman Koudelka.

Právě on, jako jediný z těch starších se celé léto připravoval i s juniory, na něj totiž funguje novější přístup šéftrenéra - Rakušana Richarda Schallerta.

„Víte, našim cílem jsou olympijské hry 2018. V té době bychom chtěli mít opravdu dobrý tým. Když tam pořád budou starší kluci, nevadí to. Ale jsem docela jistý, že tam nějaký mladík bude. A pak to bude dobrý mix mezi mladými a staršími,“ říká rakouský trenér českého týmu.

„Jsme s těmi mladíky na dobré cestě, ale nemůžete čekat, že to zvládneme za dva tři čtyři měsíce. Potřebuje to nějaký čas,“ dodává Richard Schallert.

Tomáš Kohout, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme