Buďte na svazích ohleduplní, radí horská služba. K úrazům dochází i při vystupování z vleků

Na horách každým rokem přibývá lyžařů a v souvislosti s tím roste i počet úrazů. V České republice musejí lyžaři a snowboardisté od roku 2010 dodržovat deset pravidel Mezinárodní lyžařské federace pro chování na sjezdovkách. Když je porušíte a způsobíte někomu vážný úraz, soud k tomu při svém rozhodování přihlédne. Proto zaměstnanci horských služeb před každou sezonou radí, jak se na svazích chovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

lyžař

lyžař | Foto: Fotobanka Pixabay

„Nejhorší je bezohlednost. Lidé si myslí, že jsou nejlepší na světě, najedou na svah a hned na začátku je vidět, že bude nějaký problém. Chybí jim selský rozum a zdravé uvažování, jak se mají na svahu chovat. Je to mimo jakákoli pravidla. Měli by vzít rozum do hrsti a chovat se vůči ostatním ohleduplně,“ říká člen Horské služby Beskydy Jan Camfrla.

Jednou z hlavních příčin úrazů je podle něj vysoká rychlost, kterou umožňují carvingové lyže. „Spousta lyžařů naprosto přeceňuje své síly. Jezdí rychleji, než mají, nemají zvládnutou techniku a myslí si, že když je tam manžestr, zvládnou černé sjezdovky hned napoprvé,“ všímá si Camfrla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spousta lyžařů naprosto přeceňuje své síly. Jezdí rychleji, než mají a nemají zvládnutou techniku, podotýká pracovník Horské služby Beskydy Jan Camfrla

Další problém je například předjíždění. Rychlejší lyžař nepočítá s tím, jak se před ním pomalejší a méně zkušený jezdec může zachovat, tím dochází ke střetům. U snowboardistů se kromě přeceňování schopností přidává ještě posedávání na sjezdovce.

„Kochají se krajinou a neohlíží se na to, jestli jsou za horizontem, jestli lyžař, který jede z vrchu, je vůbec může vidět. Je jim jedno, jestli sedí na kraji sjezdovky nebo uprostřed, prostě nepřemýšlí. Nedívají se na to očima lyžaře, který jede shora dolů,“ tvrdí Camfrla.

K úrazům nedochází pouze při samotném sjíždění svahu. Pracovníci horské služby často zasahují ještě v jednom kritickém místě. „Hodně úrazů bývá při výstupu z lanovky. Ti, co sedí vlevo, chtějí jet doprava, ti, co jsou vpravo, chtějí doleva. Pak jsou jak kuželky. Naskládají se tam, někomu povolí noha a podobně,“ připomíná pracovník horské služby.

Přesné znění pravidel správného chování na sjezdových tratích naleznete na webových stránkách horské služby nebo v její mobilní aplikaci. Ta také umožňuje rychlé přivolání záchranářů v případě nouze.

Tomáš Perutka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme