Bílá chlupatá koule? Český musher si oblíbil plemeno samojeda. Jsou klidní a mírumilovní, říká

Pokud se budete toulat lesem a najednou uslyšíte dží nebo hóó, už za okamžik se kolem vás prožene psí spřežení. Pravidla mushingu jsou jednoduchá. V dané kategorii projet co nejrychleji určitou trať. Na středně dlouhých od 20 do 35 kilometrů kraluje už několik let Vojtěch Němec z Újezda nade Mží.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Psí spřežení musí překonat 1600 kilometrů

Psí spřežení musí překonat 1600 kilometrů | Zdroj: Reuters

Ke svým úspěchům přidal Západočech kromě čtyř domácích titulů i trofej pro mistra Evropy. A v čem spočívá kouzlo jeho úspěchu? V samojedech. Právě tohle psí plemeno si totiž Vojtěch Němec už před mnoha lety vybral. „Mám je vypustit? Oni se hrozně moc tulí! Duberry, Címa, Finta, Honey, Flash, Baloo, Belaja, Imala, Dýna,“ vyjmenoval své psí kamarády Němec.

A čím českého mushera zaujali právě samojedi?
Je to plemeno s krásnou sametovou srstí. Navíc jsou klidní míru milovní, asi už bych jiné plemeno nechtěl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z dálky vypadá samojed jako velká chlupatá koule. Možná by vás ani nenapadlo, že právě tihle psi patří v závodech psích spřežení k těm nejlepším

Jste mistr České republiky. Dalo by se říct, že je samojed nejlepší pro střední trať?
Nejlepší ve své kategorii. Nemůžu hanit třeba sibiřské husky, kteří mají svojí kategorii a jsou bráni i jako rychlejší. Naše kategorie se skládá ze samojedů, aljašských malamutů a grónských psů. Do té doby, než jsme si prošli začátky a zkušenostmi, tak samozřejmě vedli grónští psi a aljašští malamuti, ale už jsme jim utnuli ždibec a jsme dobří.

Určit vám spousta lidí říká, že to psy nebaví, tahat za sebou tolik kil. Kde je pravda?
Pravda je asi úplně v začátcích, kdy k tomu ti psi byli vypěstováni. Byli zvyklí na práci, mají v sobě ten pud. Oni se neotáčí, nechtějí běžet někam jinak, nelelkují, vidí jenom to, že jdou dopředu. V začátku se pes zapřáhne do půli spřežení. Jedu s osmi psy, dá se třeba do druhé lajny vedle zkušeného psa a on to od něj odkouká. Tak se buduje i lídr, který vám vede spřežení, tak je nejlepší ho zkusit pomalu zapřahat dopředu, aby se učil vedle zkušeného psa. To samé strany, různé povely, aby věděl, kdy zastavit, odbočit.

Kolik povelů musí psi umět?
Nejlepší je, když je jich co nejmíň, aby u toho pes moc nepřemýšlel. Klasické doprava doleva je dží a hóó, ale může se tomu říkat jakkoliv, ten pes tomu stejně nerozumí. Moje začátky byly takové, že jsem říkal vpravo a vlevo, ale potom mi lidi říkali, ať jim tak neříkám, že to jsou podobná slova. Já jsem se tenkrát zdráhal, že přeci nebudu stejný, zkusím to jinak a nakonec jsem se ukázal jako největší pitoma, když jsem jim říkal podobné povely. Říkáme dží a hóó a funguje to.

Jan Markup Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme