Sáblíková na MS obhajuje dvě zlata, ambice má i Erbanová. Trenér Novák chce více než jednu medaili

Pět českých reprezentantů by se mělo představit na nadcházejícím mistrovství světa v rychlobruslení na jednotlivých tratích v korejském Kangnungu. Hlavní hvězdou nezvykle početné výpravy v dějišti příštích olympijských her bude tradičně Martina Sáblíková, která obhajuje triumfy v závodech na 3000 a 5000 metrů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martina Sáblíková

Martina Sáblíková | Foto: Pavel Lebeda pro SPORT INVEST GROUP

Medailové ambice však má i Karolína Erbanová, jež se letos stala evropskou šampionkou ve sprintu a formu potvrdila i na nedávném Světovém poháru v Berlíně. Účast na MS si vyjeli také Nikola Zdráhalová, Eliška Dřímalová a Sebastian Druszkiewicz.

Devětadvacetiletá Sáblíková na konci ledna v německé metropoli ovládla pojedenácté v kariéře seriál SP na dlouhých tratích a uspět chce i v Kangnungu, kde bud startovat poprvé a zvykat si na trať, která bude v příštím roce olympijská.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sáblíková před MS v Jižní Koreji

„Pro nás všechny to bude zkušenost, abychom si mohli osahat dráhu. Do toho osmihodinový časový posun. Bude to těžký závod, ale snad to cinkne,“ nechala se slyšet Sáblíková, která na nejdelší ženské trati v hlavních závodech sezony neprohrála od roku 2007 v Salt Lake City.

Trenér Petr Novák si přeje, aby se devětadvacetiletá rychlobruslařka umístila na pódiu na obou tratích, tedy třech i pěti kilometrech. Možný je také start Sáblíkové na kratší trati 1500 metrů. „I tady je šance na bednu,“ vysvětloval Novák, proč o této variantě uvažuje.

Mimo český výběr se na světový šampionát chystá také Karolína Erbanová. Dvě druhá místa na pětistovce a třetí na kilometru v Berlíně naznačily, že je na jeden z vrcholů sezony připravená dobře.

„Hlavní bude ale mistrovství. Berlín byl jen generálka. Mám za sebou čtyři stabilní závody, což se mi v posledních měsících nedařilo. Zajela jsem dobře, pak to trochu spadlo, takže jsem ráda, že jsem byla schopna podat každý den slušný výkon. Od toho se mohu odpíchnout dále,“ uvedla Erbanová po posledních startech.

Erbanová bude závodit na pětistovce a kilometru. Zdráhalová se kvalifikovala na 1500 a 3000 metrů plus stejně jako Dřímalová do závodu s hromadným startem. Češky se teoreticky mohou představit i ve stíhacím závodě, což však zřejmě stejně jako Sáblíková v případě startu na kilometru nevyužijí. Druszkiewicz figuruje mezi účastníky hromadného závodu.

ČTK, Petr Kadeřábek, Michal Sobotka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme