Sáblíková titul na tři kilometry neobhájila, v Koreji těsně podlehla Wüstové a bere stříbro

Martina Sáblíková těsně neobhájila titul mistryně světa v závodě rychlobruslařek na tři kilometry. V jihokorejském Kangnungu sice poprvé v sezoně pokořila čtyřiminutovou hranici, ale o šest desetin sekundy rychlejší byla její nizozemská rivalka Ireen Wüstová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martina Sáblíková (vpravo) v souboji s Nizozemkou Ireen Wüstovou

Martina Sáblíková (vpravo) v souboji s Nizozemkou Ireen Wüstovou | Zdroj: Reuters

„Jsem fakt spokojená, je to podruhé, co jsem v Asii zajela pod 4 minuty. Sice jsem nestačila na Ireen, která jela o 6 desetin rychleji, ale muselo to být zajímavé a jízda byla úžasná oproti tomu, jak jsem jezdila dva tři dny zpátky. Dráha tady je opravdu rychlá, umí udělat led,“ zhodnotila svůj první start na MS Martina Sáblíková.

Čas potřebný na zlatou medaili Martina Sáblíková znala. Její největší soupeřka Ireen Wüstová už v páté rozjížďce deklasovala Rusku Voroninovou. Svůj tříkilometrový závod napálila už od začátku a s utrápeným výrazem překonala čtyřminutovou hranici. Na dráze v jihokorejském Kangnungu zajela skvělý čas 3,59:05.

Martina Sáblíková jela až v osmé jízdě. Její soupeřkou byla Kanaďanka Blondinová, ale především čas Wüstové, která ji v minulých dvou startech na třech kilometrech porazila. I tentokrát byla nizozemská závodnice lepší.

Sáblíková jezdila časy těsně nad 31 vteřin na kolo a nabírala ztrátu, kterou začala stahovat až v posledních kolech. Pokud by chtěla brát zlato, musela by obhájkyně titulu jet poslední kolo za 31 a půl vteřiny, ale byla o šest desetin pomalejší.

Právě o šest desetin sekundy vyhrála Ireen Wüstová a poprvé od Soči v roce 2013 získala na druhé nejdelší ženské trati zlato. Martina Sáblíková po posledních dvou titulech skončila stříbrná, celkově získala už 17. medaili na mistrovství světa. Bronz obhájila další Nizozemka Anoinette de Jongová.

29letá svěřenkyně trenéra Petra Nováka bude v Jižní Koreji obhajovat ještě jedno zlato, v sobotu ji čeká závod na 5000 metrů.

„Na to, že je to tu první závod se tu s tím popasovali velice dobře, i když byly organizační problémy. Třeba jsme dostaly medaile na 5kilometrový závod chlapů. Teď nám je vzali a čekáme, až dostaneme naše,“ usmívá se Sáblíková.

Do závodu na 3000 metrů se kvalifikovala i Nikola Zdráhalová, která si časem 4:10,46 vylepšila osobní rekord a skončila osmnáctá.

Mistrovství světa v rychlobruslení na jednotlivých tratích v Kangnungu (Korea):
Ženy - 3000 m: 1. Wüstová (Niz.) 3:59,05, 2. Sáblíková (ČR) 3:59,65, 3. De Jongová (Niz.) 4:01,99, 4. Blondinová (Kan.) 4:02,45, 5. Nautaová (Niz.) 4:02,56, 6. Kim Po-rum (Korea) 4:03,85, ...18. Zdráhalová (ČR) 4:10,46.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme