Tyranosaurus mezi slalomářkami, píšou o Strachové. Závody už prožívám jinak, uznává

Šárka Strachová patří k těm, kteří zažívají už své druhé mistrovství světa ve Svatém Mořici, ale pořád patří k nejlepším. V sobotu pojede česká reprezentantka o další slalomářskou medaili. Skoro přesně deset let poté, co ve švédském Aare senzačně vybojovala první světové zlato pro české alpské lyžování.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká lyžařka Šárka Strachová

Česká lyžařka Šárka Strachová | Zdroj: Reuters

Každého to tehdy překvapilo, i její současný kouč přiznává, že si Šárky - tehdy ještě Záhrobské - poprvé výrazněji všiml, když nečekaně porazila jeho krajanku, rakouskou favoritku Marlies Schildovou. „Bylo to pro Šárku dobré období - tedy po lyžařské stránce,“ upřesňuje Klaus Mayrhofer.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šárka Strachová patří mezi nejstarší slalomářky, letos ale zažívá skvělou sezonu

Ale zároveň šlo o dobu, která už je opravdu slalomářským pravěkem, takže přirovnání, které si rakouský deník Kronen Zeitung vypůjčil z říše dinosaurů, je docela trefné. Šárku Strachovou nazval Tyranosaurem rexem mezi lyžařskými esy.

„Rok 2007 je dávno. Pojetí jízdy je jiné, je větší dynamika a agresivita. Nahrává tomu materiál, který je vykrojenější a zrychluje se. Byly i různé etapy, kdy se slalomy stavěly daleko od sebe, pak se odstupy zase zužovaly,“ vzpomíná Šárka Strachová.

A spolu se svou disciplínou se mění i ona. Dá se říct, že před zlatou slalomovou jízdou v Aare stála před deseti lety na startu úplně jiná závodnice.

„Závody prožívám jinak. Ve dvaceti je to vidět třeba na Petře Vlhové, Mikaele Shiffrinové nebo Wendy Holdenerové. Pro ně je lyžování opravdu vším, je to jejich život. Stejně to bylo u mě, ale už mám za sebou řadu úspěchů a život vám ukáže, že jsou i jiné věci. Přístup k závodům je jiný, musím se do toho trošku nutit a v den závodu si jít za výsledkem,“ srovnává.

Na letošním mistrovství světa, které je pro ni už deváté v kariéře, vyrazí Šárka Strachová za výsledkem v sobotu už před desátou hodinou dopoledne.

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme