OBRAZEM: Nejlepší musheři vyráží napříč Aljaškou. Závod Iditarod jede i Češka

Na Aljašce začíná slavný závod psích spřežení Iditarod, který na téměř tisíci mílích trati prověří mašéry i jejich psy v nehostinných až polárních podmínkách. Několikadenní jízdy se účastní i jedna Češka, která na Aljašce dlouhodobě žije.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Iditarod

Iditarod | Zdroj: Reuters

„Iditarod je poslední velký závod na zemi. Nelze srovnávat s ničím podobným na světě,“ chlubí se organizátoři velkého závodu psích spřežení na Aljašce. Mushery čeká téměř tisíc mil nejdrsnějšího a zároveň nejkrásnějšího terénu, který může příroda nabídnout. Přes vysoká pohoří, husté řeky, zamrzlé lesy. Napříč celou Aljaškou z Anchorage do Nome na pobřeží Beringova moře.

Trasa je dlouhá přes patnáct set kilometrů a absolvovat tento závod zvládnou jen opravdu zkušení vůdci spřežení. S tím souvisí i název Iditarod, který v jednom z domorodých jazyků znamená vzdálené místo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Závod Iditarod představil Matěj Štýs

Podmínky na cestě nejsou přívětivé. Závodníci projíždí divočinou mimo civilizaci a jsou odkázáni sami na sebe. Teploty padají hluboko pod bod mrazu a na planinách navíc často vane ledový vítr. Ten může v nárazech vytvářet pocitovou teplotu až -70 stupňů.

Cesta obvykle trvá devět až patnáct dnů. Rekord je zatím osm a půl dne.

Každý musher má s sebou 21 psů. Cesta je ale velice náročná i pro psy zvyklé na polární podmínky. Může se stát, že někteří z nich zemřou. V pravidlech proto je, že do cíle musí dorazit alespoň pět z nich.

Iditarod, nejtěžší závod psích spřežení na světě | Foto: Mike Kenney

Závod je velmi populární hlavně na Aljašce, závodníci tam jsou místními celebritami. Účastní se ho ale spřežení z celého světa. Zahraniční závodník poprvé vyhrál v roce 1992 a byl to Švýcar.

Závodu se účastní i jedna Češka. Misha Wiljes vyrostla v Praze a na Aljašku se přestěhovala v roce 2003. S mašírováním začala v roce 2000 a sportu postupně propadla. Začala s kratšími trasami a vypůjčenými psy, jejím snem je ale dokončit závod s delší tratí a vlastním spřežením.

Iditarod, nejtěžší závod psích spřežení na světě | Foto: Mike Kenney

Iditarod | Foto: Reuters

Iditarod, nejtěžší závod psích spřežení na světě | Foto: Mike Kenney

Matěj Štýs, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme