Češka kvůli počasí odstoupila ze závodu psích spřežení. Šlo by o jejich zdraví, vysvětluje

Závody psích spřežení se mohou zdát jako hodně romantický sport v krásné přírodě. Pro zvířata ale umí být hodně nebezpečné. Při nejvýznamnějším evropském závodě Finnmarkslopet na severu Norska se česká musherka Jana Henychová po třech dnech rozhodla odhlásit. Důvodem bylo nepříznivé počasí, které psům nesvědčí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká musherka Jana Henychová a její psí spřežení

Česká musherka Jana Henychová a její psí spřežení | Foto: Facebook Jany Henychové

Oblast severního Norska Finnmarkt je dějištěm tradičního závodu psích spřežení Finnmarktslopet. I když se nachází na samotné špičce Evropy, daleko za severním polárním kruhem, počasí tomu úplně neodpovídá. Je mokro a teplo.

„Všechno se boří a psům se namáhají jiné svaly, hlavně zápěstí a ramena. Je vyšší pravděpodobnost, že začnou kulhat a vytrácí se jejich ochota jíst,“ vysvětluje úskalí nezvykle teplého podnebí česká musherka Jana Henychová, která se právě z těchto důvodů rozhodla v závodě nepokračovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jana Henychová ze závodu odstoupila téměř v jeho polovině

Teplé počasí psům nevyhovuje. V závodech Iditarod na Aljašce dokonce v minulých dnech jeden zemřel na přehřátí organismu. Až tak zlé následky psům Henychové nehrozily. „Dávám na ně pozor a neštvu je. Navíc mám sibiřské husky, kteří se o sebe starají sami,“ vysvětluje musherka.

Krizovou chvíli zažila v horách, kdy její spřežení zůstalo stát ve vichřici. Psům se proti silnému větru nechtělo jít. „Musela jsem je měnit, někteří si už začali lehat a zahrabávat se,“ vzpomíná na část závodu v Norsku. K odstoupení dospěla téměř v polovině trati, na 488. kilometru.

„To už mě šlehal déšť do obličeje. Péřovku jsem měla mokrou a když jsme zaparkovali, psi na mě smutně koukali,“ popsala důvody svého rozhodnutí Henychová. Zbytek trati si tak i se spřežením mohla užít z nezvyklé pozice. Do cíle totiž výprava dojela autem.

Official Trailer - The Riders of the Arctic from Hilse De Groote on Vimeo.

David Prouza Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme