Tomáš Verner cítí v olympijské sezóně větší odpovědnost

Krasobruslař Tomáš Verner se postupně učí zvládat psychologický boj sám se sebou i se svými soupeři. V začínající olympijské sezóně je to totiž obzvlášť důležité. Sezónu zahájil velmi slibně a teď ho čeká spousta malých olympiád, než přijde na řadu ta skutečná.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Verner, čtvrtý krasobruslař na světě

Tomáš Verner, čtvrtý krasobruslař na světě | Zdroj: ČTK

Krasobruslař Tomáš Verner má za sebou Grand Prix v Paříži, kde skončil druhý za Japoncem Odou a další závody bere do značné míry jako mentální trénink na své olympijské jízdy. Právě psychika ho totiž loni na velkých akcích zklamala.

„Každý závod, který jedu v letošní sezóně, je pro mě taková malá olympiáda, tak abych se připravil na to, až budu opravdu stát na tom olympijském ledě s pěti kroužky, tak abych nebyl tolik nervózní. Teď když jsem jel v Paříži, tak jsem si v hlavě představoval, že už tohle je můj olympijský závod a proto jsem k němu přistoupil více zodpovědně asi než v loňských sezónách, k ostatním svým prvním startům," vysvětluje mistr Evropy z roku 2008, jak pracuje na tom, aby v únoru ve Vancouveru ustál nejdůležitější závod právě se rozbíhající sezóny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tomáš Verner cítí v olympijské sezóně větší odpovědnost

Být při něm ledově klidný, to je základ úspěchu a ideál, kterého se každý krasobruslař snaží dosáhnout, což ale není jednoduché.

„Člověk přeci jen vnímá trochu tu zodpovědnost toho, že stojí na ledě a na ten led se dostane jednou za čtyři roky. Olympiáda se úplně nejede v duchu normálních soutěží, je tam daleko více té zodpovědnosti," konstatuje Tomáš Verner.

Chybuje i Pljuščenko

Vzápětí nejlepší český krasobruslař přidává konkrétní důkaz z minulosti: „Největším příkladem tohohle vypětí byl Jevgenij Pljuščenko sám, na olympiádě v Salt Lake City 2002, kdy přijel na start absolutně připravený a neměl žádné problémy. Byl připravený vzít si zlato a zlato bylo jediné, pro co tam jel. A v prvních dvaceti vteřinách se ten sen rozplynul. On udělal chybu v první kombinaci. Když si tohle uvědomíte před závodem, tak je vám z toho zle. Můj cíl jak se vyhnout stresu, je právě toto si moc neuvědomovat a na to nemyslet."

Výhodou Tomáše Vernera a dalších závodníků se v tomto směru může stát, že největší tlak a pozornost zažije v této sezóně jednoznačně právě zmíněný Jevgenij Pljuščenko. Ruský navrátilec do světa amatérského sportu bude velkou atrakcí, kamkoli přijede, což se pochopitelně týká i olympijských her. Verner jenom doufá, že tomu nepodlehnou rozhodčí.

„Mezinárodní bruslařská organizace ISU změnila systém hodnocení, a tak bych doufal, že ho rozhodčí budou také reflektovat a budou známkovat závodníky za to, co předvedou na ledě a ne kým byli když odcházeli. Samozřejmě všichni jsme si vědomi toho, že máme co dělat pořád ještě s úřadujícím olympijským vítězem. Jevgenij toho také značně využívá, a využívá svojí psychické převahy nad námi ostatními. Ale tuto převahu já se budu snažit vymazat tréninkem," říká Tomáš Verner a odhaluje tak částečně zákulisí psychologického boje ve světě krasobruslařů.

Českého závodníka teď čeká cesta do Štýrského Hradce a potom pokračování Grand Prix na americkém kontinentu v Lake Placid. Prvním vrcholem olympijské sezóny bude lednové mistrovství Evropy v Estonsku.

Jan Kaliba, Mirko Vasič Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme