Lukáš Bauer myslí víc na Tour de Ski, než na olympiádu

Ptáci se před začátkem zimy stěhují na jih, lyžaři na sever. Týká se to hlavně běžců, kteří se budou chystat ve stabilnějších sněhových podmínkách ve Švédsku na začátek Světového poháru. A vlastně i na celou olympijskou sezónu. Dnes - 100 dní před začátkem zimní olympiády - se tam vydal i Lukáš Bauer.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lukáš Bauer pózuje se stříbrem z 15 km tratě

Lukáš Bauer pózuje se stříbrem z 15 km tratě | Foto: Martin Kadlec

Přípravu mu zkomplikovala nemoc a jestli ho sledujete déle, možná teď říkáte: už zase? Vždyť ten kluk je nemocný pořád! Člověk se takovým reakcím nevyhne, ale i Lukáš Bauer připomíná, že to byla jediná nemoc v letošní přípravě. Ačkoliv proti ní bojoval i antibiotiky, už před odletem lehčeji trénoval a na severu Evropy se nehodlá šetřit.

"Budu naplno trénovat, protože v tréninkovém procesu jsem už více než deset dní. Celou dobu bylo kolem nuly stupňů, neustále pršelo a myslím, že jsem to přežil docela v pořádku," říká celkový vítěz Světového poháru 2007-2008.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lukáš Bauer myslí víc na Tour de Ski, než na olympiádu

Nesouhlasí ani s tím, že ho nemoc připravila o jednu z nejdůležitějších částí přípravy na olympijskou sezónu.

"Určitě ne. Myslím, že nejhorší období by bylo těsně před olympiádou. Kdybych to úplně zlehčil, tak před mojí asi nejlepší dosavadní sezonou jsem týden bral antibiotika, protože mi trhali moudráky. A pak na tom ledovci, o který jsem teď taky přišel, jsem tehdy taky polovinu neodtrénoval, protože jsem tam nastydl. Nevidím v tom žádný velký problém," uklidňuje Lukáš Bauer.

Recept na nemoci

A jak s chorobami bojuje? Kdysi si nechal "vytrhnout mandle", letos na jaře mu doktoři srovnali nosní přepážku, aby lépe dýchal a hlavně tedy nosem a ne pusou. A také používá pravidlo dvou "O". Nemocem se brání očkováním i otužováním.

"Samozřejmě v průběhu nemoci se neotužuji. Ale jinak jdu každý den ráno do studené sprchy a občas to i během dne zopakuji. Běhat v minus pěti v krátkém tričku, to ne. A do Vltavy si zaplavat na Silvestra taky nechodím," usmívá se Bauer.

Důvodem bude možná to, že koncem roku už někdy závodí na lyžích.Právě aby na to natrénoval, letí do švédské Bruksvallarny. Nevadí mu, že tam bude asi dost velkou část dne tma, zato se už nemůže dočkat pořádného sněhu.

"Nebudeme až za polárním kruhem, takže toho světla tam bude výrazně víc. Podmínky teď nebyly nic moc, deset dní bylo kolem nuly a pršelo, občas i zasněžilo. Doufám, že teď bude jenom sněžit. Nevím, jestli se víc těším kvůli lepšímu počasí, nebo protože jsem nebyl na tom ledovci," přemýšlí stříbrný z letošního světového šampionátu.

Olympiáda přijde až po Tour de Ski

A kolik že kilometrů tam Lukáš Bauer nalyžuje? To nepočítá - celkem ale 4 a půl hodiny denně. Mimochodem, Lukáše Bauera ani příliš nevzrušuje to, že do zapálení olympijského ohně ve Vancouveru zbývá 100dní.

"Každý den toho tréninku jsem teď spíš počítal, kolikrát ještě půjdu běhat, než se dostanu na ten sníh, než zmizím tady z toho deště. A jestli se mi v hlavě mihla nějaká větší akce, tak Tour de Ski. To je můj první vrchol, kde bych chtěl uspět. Až potom přijde na sto procent zátěž olympiády, to pak na ní budu myslet častěji."

A nejenom on by si určitě přál, aby stejně jako z té minulé přivezl cenný kov. A nemuselo by zůstat u stříbra jako posledně...

Tomáš Kohout Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme