Martina Sáblíková: Za konkurenci jsem ráda

Po dalším díle Světového poháru rychlobruslařů v Calgary jsou zjevné dvě novinky, které přinesla tato sezóna. Martina Sáblíková našla jednu konkrétní soupeřku, která jí bude neustále šlapat na brusle, ale na druhou stranu i kolegyni z české reprezentace, která se jí kvalitativně začíná přibližovat. Řeč je o Němce Stephanii Beckertové a mladičké krajance Karolíně Erbanové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martina Sáblíková na trati

Martina Sáblíková na trati | Foto: Jan Pavlíček

Martina Sáblíková si v Kanadě zabalila své bruslařské nádobíčko a vyráží za dalšími závody v rámci amerického kontinentu, tentokrát jižněji - do Salt Lake City. Stejně jako její soupeřky má proto před Vánoci možnost vyzkoušet si zámořské prostředí, ve kterém se pojedou nejdůležitější závody této sezóny. Jenže o žádné věrné simulaci vancouverských olympijských závodů nemohlo být v Calgary ani řeči a totéž platí i pro Salt Lake City.

„Ta dráha ve Vancouveru není taková jako v Calgary nebo Salt Lake City. Je samozřejmě pomalejší. Je v nulové nadmořské výšce. Ale opravdu nevíme, co udělají s ledem, jak bude připravený. Jestli bude hodně podobný jako v Calgary nebo pomalejší, to nevím. Ale řekla bych, že to bude opravdu pomalejší, protože ta nadmořská výška dělá hodně," myslí si Martina Sáblíková.

Nová konkurence

Zastavení nejlepších rychlobruslařek v Calgary potvrdilo, že o necelou tisícovku kilometrů západněji ve Vancouveru budou v únoru k vidění souboje především dvou žen - Martiny Sáblíkové a Stephanie Beckertové. Právě v jednadvacetileté Němce vykrystalizovala Sáblíkové pro tuto sezónu velká soupeřka. Dokázala to i vítězstvím právě před českou závodnicí na tříkilometrové trati v Calgary.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martina Sáblíková: Za konkurenci jsem ráda

„Světový pohár vedu jenom o deset bodů, což samozřejmě není moc. Ale důležitý bude určitě Vancouver. Samozřejmě Němka jezdí výborné časy, ale při olympiádě to bude všechno úplně jiné. Určitě se musí počítat s dalšími třemi čtyřmi závodnicemi, které do toho půjdou, protože všichni se připravují jenom na olympiádu," ví dobře dvaadvacetiletá česká medailová naděje pro Vancouver.

Martina Sáblíková si ale zároveň konkurenci pochvaluje. „Ono je to na druhé straně hodně dobře, že vlastně to není tak jednoznačné. Jsem ráda, že ta konkurence tam je. Samozřejmě i pro ten sport je to daleko zajímavější. Já jsem fakt ráda. Vím, že na olympiádě to bude ještě složitější, takže by nebylo ani dobré, asi kdyby teď to bylo jednoznačné a pak přišla olympiáda. Já počítám s tím, že přijde ještě dalších pět šest lidí, kteří na té trojce a pětce zlobit budou. A prostě o tom sport je!"

Zlobit naopak určitě nebude veteránka, vzor Martiny Sáblíkové a její velká soupeřka i z let minulých Claudia Pechsteinová, která neuspěla s odvoláním proti dvouletému trestu za užití dopingu.

„Abych pravdu řekla, tak slyšela jsem něco o tom, že dostala dva roky a že se bude odvolávat. Ale teďka už to opravdu nesleduji. Já se soustředím spíš na závody a na výkony," říká k případu sedmatřicetileté Němky Martina Sáblíková a z její odpovědi je patrné, že se kauzou sedmatřicetileté Němky už nezaobírá.

Další vynikající česká rychlobruslařka

Suverénní česká rychlobruslařská jednička také s potěšením sleduje, jak ji v reprezentačním týmu roste následovnice. Sedmnáctiletá Karolina Erbanová zajela v Calgary parádní čas na patnáctistovce, vylepšila si tím osobní rekord a získala definitivně místo mezi elitními závodnicemi v divizi A.

„Pro mne je to strašná čest a pocta, že vedle nás vyrostl další člověk, který bude na olympiádě bojovat o medaile. To ukázala včera, protože od medaile byla kousek. A já se těším na to, jak to bude vypadat na olympiádě. Protože vím, že ta holka má velké srdce a je bojovník," vzkazuje z kanadského Calgary Martina Sáblíková.

Jan Kaliba, Mirko Vasič Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme