V úvodním závodu Turné čtyř můstků v Oberstdorfu se představí všichni Češi

Všichni čtyři čeští skokané na lyžích postoupili z kvalifikace na úvodní závod Turné čtyř můstků v německém Oberstdorfu. Jakub Janda obsadil 6., Jan Matura 27., Martin Cikl 42. a Lukáš Hlava 44. místo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jakub Janda se v Oberstdorfu kvalifikuje do hlavního závodu

Jakub Janda se v Oberstdorfu kvalifikuje do hlavního závodu | Zdroj: ČTK

V úterním K.O. duelu se tak Janda střetne s Ukrajincem Vitalijem Šumbarcem, Cikla čeká třetí muž průběžného pořadí SP Nor Björn Einar Romören, Hlavu Emannuel Chedal z Francie a Maturu Fin Ville Larinto.

Rozhovor s nejlepším z Čechů Jakubem Jandou natočil Tomáš Kohout.

Jakube, předpokládám, že s kvalifikací v Oberstdorfu budete spokojený. Ve chvíli, kdy jste dopadl, jste byl druhý, ten skok měřil 127 metrů, takže to bylo ideální a pohodové?

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s Jakubem Jandou

„Ten skok se mi určitě povedl. Z těch dnešních tří asi nejvíc. První skok nebyl nic moc, ve druhém jsem měl trošku problémy s přesností a ten třetí si myslím, že byl z těch lepších. Ve zpomaleném záběru jsem ještě viděl pár chyb, ale na tom se snad ještě zapracuje."

Teď Vaši další soupeři, kteří skáčí za Vámi, předvádí celkem dobré výkony, takže to vypadá, že nahoře na můstku byly celkem dobré podmínky, co se týká větru …

„Když jsem šel na věž, tak jsem se ještě hlásil do vysílačky a David (Jiroutek, trenér reprezentace, pozn. red.) říkal, že se vítr postupně otáčí a že tam bude docela dobře."

Na Turné nebo na velké závody si skokani obvykle berou úplně novou kombinézu, mívají je vylepšené, neolétané, co ta Vaše?

„Já jsem si chtěl také na Turné přivézt novou kombinézu, ale bohužel to nevyšlo z toho důvodu, že sice ve firmě dostali nový materiál, ale neukázalo se, že by měl být tak dobrý jako mám. Takže skáču v tom, co mám od začátku sezóny. Měřili jsme je i na mašině a ty kombinézy jsou pořád dobré."

Takže nebude problém ani vzít si jí do závodu a tam předvést dobrý skok?

„Snad ne, po těch čtyřech letech trápení už by to chtělo nějaký výsledek."

Na druhou stranu, co když někdo z těch top deseti vynechá kvalifikaci, vy skončíte řekněme třetí nebo někde nahoře jako jste teď, to byste mohl mít silného soupeře do KO kola …

„To ano, ale soupeř je od toho, aby se vyřadil, ne?"

A když to nepůjde, tak je tu možnost lucky loosera …

„Ta možnost tu je, ale vždy je lepší postoupit rovnou než čekat na lucky loosera."

Jak důležitý je celkově ten závod v Oberstdorfu pro celé Turné? Já bych si tipnul, že tak na 120%, protože když se zadaří, tak jde všechno hned snáze.

„Přesně tak, my jsme se dneska s Vasjou (Bajcem, osobním trenérem, pozn. red.) bavili, že tady je důležitý už první oficiální trénink, ten docela vyšel, metrově nebyl nejlepší, ale po technické stránce vyšel, takže je tady důležité to chytnout úplně od prvního skoku."

Kdy se bude dát říct bez jakýchkoli „kdyby" starý Jakub Janda je zpátky?

„K tomu je potřeba dobrý výsledek a stoupnout si někdy na tu bednu. Pak už si myslím, že by se ta hlava trošku spravila a šlo by to."

Tomáš Kohout, Martin Hlucháň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme