Boulařka Nikola Sudová je odhodlaná ve Vancouveru startovat

Dlouhé roky děkovala osudu, že se jí vážná zranění vyhýbala. Jenže těsně před vrcholem kariéry - olympijskými hrami, na kterých měla být českou medailovou nadějí - si boulařka Nikola Sudová zranila koleno. I tak ale česká akrobatka ve svou účast ve Vancouveru věří. A v koutku duše věří stále i v něco víc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nikola Sudová

Nikola Sudová | Foto: nikolasudova.cz

Šest dnů nazpět v americkém Deer Valley si Nikola Sudová v tréninku vážně poranila přední zkřížený vaz v koleně. Na ten zlomek okamžiku asi jen tak nezapomene.

„Je to sice pár sekund, ale bohužel to křupnutí toho vazu je slyšet a říká se, že ho většinou slyší i lidé, kteří stojí vedle, takže ten pocit byl jasný. Věděla jsem, že je něco špatně a že to určitě nebude nic drobného," bylo prý hned jasné Nikole Sudové.

Pochopitelně tedy přišly i chmurné myšlenky: „Další hodinu a půl člověku prolétá hlavou jak dvanáct let dře na okamžik, který měl nastat za měsíc. Měl to být vlastně vrchol mé sportovní části života. Člověk pak během pár sekund zjistí, že to může být úplně jinak, v podstatě čudu."

Přehrát

00:00 / 00:00

Boulařka Nikola Sudová je odhodlaná ve Vancouveru startovat

Jenže z tónu hlasu, kterým Sudová lehce ironicky komentuje nejhorší chvíle své sportovní kariéry, bylo slyšet i trošku ironie. Česká akrobatka, která měla v posledních týdnech fantastickou formu, stále věří. Do Vancouveru prý určitě odcestuje, ale až na místě se rozhodne, zda jí bolavé koleno dovolí na olympijských startovat, nebo ne.

„Není to zase taková bolest jak mi říkali. V koleni je samozřejmě nějaký tlak, je to pro mě něco nového. Je trošku omezená hybnost, to koleno prostě není úplně zdravé, což je cítit. Zase na druhou stranu, není to bolest, která by mě teď úplně omezovala a na kterou bych musela každou minutu myslet," říká nejlepší česká koulařka.

Speciální ortéza a rehabilitace dávají ještě naději

Ze Spojených států dorazí Sudové ještě do konce týdne speciální ortéza na míru, která by měla zajistit stabilitu nohy. Už teď ale sedmadvacetiletá akrobatka poctivě rehabilituje a každý den dělá maximum pro to, aby do Vancouveru mohla odcestovat.

„Samozřejmě cvičíme vršek těla, břicho, abychom udrželi ty svalové skupiny, které můžu posilovat a zároveň i ty kolem stehna. Všechny tyto svalové skupiny, které mi to koleno budou hlavně držet. Zároveň i nějaké měkké techniky na uvolnění svalů kolem kolene té nohy, na které teď v podstatě čtyři dny chodím. Takže to jsou všechno věci, které můžu dělat. Šlapat v bazénu, pasivní ohýbání toho kolene, popisuje Nikola Sudová.

Do Vancouveru Sudová nepojede v případě, kdyby hrozilo riziko zhoršení zranění a trvalé následky. Jinak je ale naprosto odhodlaná pod pěti kruhy reprezentovat. Jisté je to, že bude muset lehce omezit náročnost svých skoků. Dvojné helikoptéry, která je v ženských mogulech stejnou revolucí, jako kdysi Ledový dech Aleše Valenty mezi skokany, se tak v Kanadě určitě nedočkáme.

Vojtěch Bidrman, Martin Hlucháň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme