Olympijský zeměpis - Jevgenij Pljuščenko

Jen málo která s disciplín blížících se olympijských her ve Vancouveru má jednoznačného favorita na vítězství. Jednou z výjimek je soutěž krasobruslařů, kde po návratu k závodní kariéře bude usilovat o obhajobu olympijského zlata z Turína Jevgenij Pljuščenko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

krasobruslař Jevgenij Pljuščenko

krasobruslař Jevgenij Pljuščenko | Foto: Petra Čechová

Sedmadvacetiletý ruský fenomén Jevgenij Pljuščenko se krasobruslení věnoval už od mládí a díky své píli a pracovitosti je už nyní jednou z největších legend historie svého sportu.

Dokonale zvládnuté krokové variace i skokanské vlohy mu přinesly úspěch už na jeho prvních olympijských hrách v Salt Lake City, kde získal stříbrnou medaili.

O čtyři roky později v Turíně už soutěž krasobruslařů opanoval a do Vancouveru tak odjíždí s naprostým klidem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Olympijský zeměpis - Jevgenij Pljuščenko

„Když nedosáhnu dobrého výsledku na olympiádě, i tak budu rád. Není důležité, jaký bude výsledek, protože je to už moje třetí olympiáda. A říká se, že není důležité vyhrát, ale zúčastnit se. Olympiáda je úplně něco jiného. To není jako mistrovství světa, není to jako mistrovství Evropy, to se vůbec nedá srovnávat," konstatuje Jevgenij Pljuščenko.

Ruský krasobruslař také vysvětluje, v čem je olympijská atmosféra jiná. „Nežiješ někde sám, žiješ v olympijské vesnici, kde jsou i všichni ostatní sportovci z celého světa. Když to vidíš, nedá se to s ničím srovnávat. Já už mám z téhle atmosféry zlato i stříbro a to už mi nikdo nesebere. Ty už budou navždy mé."

Soutěžní pauza nevadí

Poté co před čtyřmi roky získal Jevgenij Pljuščenko zlato v Turíně, dal závodům na tři a půl roku vale. Věnoval se exhibicím a k soutěžím se vrátil až v průběhu zimní olympijské sezóny. Pro úspěch ve Vancouveru však nebude jeho pauza žádným handicapem

„Mám za sebou po přestávce šest soutěží, které jsem všechny vyhrál. Porazil jsem všechny, kteří celé tři roky trénovali a závodili každý měsíc. I proto si myslím, že jsem stále dobrý. V sedmadvaceti můžu závodit a soupeřit s těmi nejlepšími sportovci," věří Jevgenij Pljuščenko.

Jeho slova potvrzují i výkony na ledě. Vyhrál vše kam přijel, včetně evropského šampionátu. A přesto, že měl problémy s kolenem a achilovkou, stanovil nové historické bodové maximum. Základ sestavy pro Vancouver je tak velmi dobrý.

„Ještě doděláme nějaké krokové variace a přechodové fáze. Je to jako, když si koupíte nové auto. Ano máte ho, ale pořád ho doděláváte. Něco přidáte támhle, něco zas semhle. A tohle je to samé. Uděláme sestavu, podíváme se a upravujeme ji," říká Jevgenij Pljuščenko.

Jeden z nejlepších krasobruslařů historie má kromě olympijského zlata ve své sbírce i šest titulů mistra Evropy a tři mistra světa.

Petr Kadeřábek, Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme