Finále SP: Bauer neuspěl ve sprintu, o konečné druhé místo ale bude bojovat

Úvodní závod finále Světového poháru v běhu na lyžích ještě neskončil, ale už teď je jasné, že náskok Lukáše Bauera na druhé pozici v celkovém pořadí se smrskne. Dva jeho pronásledovatelé, Švéd Hellner i Švýcar Cologna, totiž na rozdíl od českého závodníka postoupili z kvalifikace klasického sprintu v centru Stockholmu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lukáš Bauer po skiatlonu

Lukáš Bauer po skiatlonu | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Bauer za sebou nechal jen šest soupeřů a z padesátého prvního místa nepostoupil. Ještě než usedl do auta a vydal se do Falunu, kde o víkendu Světový pohár skončí, řekl několik vět Janu Kalibovi.

Lukáši, bral jste sprint ve Stockholmu na úvod finále Světového poháru jako nutné zlo, protože se musí absolvovat všechny závody a nebo jste si říkal, že by to tentokrát mohlo vyjít a že byste mohl postoupit z kvalifikace?

Spíš to první. Určitě jsem to bral jako to nutné zlo a povinnost, ale nepopírám, že jsem chtěl výsledkově skončit výš. Sice to byly zase tři vteřiny od postupu, ale to jsou tři vteřiny od třicátého místa a tedy 51. místo, což se mi samozřejmě nelíbí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Finále SP: Bauer neuspěl ve sprintu, o konečné druhé místo ale bude bojovat

Hellner a Cologna, kteří jsou v celkovém pořadí Světového poháru za Vámi, postoupili. Znamená to něco v tom boji o celkové druhé místo?

Znamená to, že bojovat se bude až do konce. Oni si dneska odvezou body i časovou bonifikaci. V jakém rozsahu, to se uvidí podle finálového výsledku. Stěžejní na tomto finále je celé ho dokončit co nejlépe, protože na konci se rozděluje hodně bodů. Takže jedna etapa nerozhoduje zase tak moc jako výsledek v celém finále. Oni využili své výrazné sprinterské schopnosti oproti mě a teď si jdou pro body a časovou bonifikaci, která se bude hodit později. Já jsem s postupem nemohl moc počítat, takže to byl očekávatelný průběh.

Tady ve Stockholmu se běhá přímo v centru města kolem Královského paláce, něco podobného jsme viděli u Pražského hradu v Praze před dvěma lety. Dá se to nějak srovnat?

Srovnat se to dá jenom vzhledem k tomu místu, ale jinak jsou tady výrazně lepší podmínky, protože trať je širší a tím, že se jede klasický styl, se sem lépe vejdou diváci. V Praze samozřejmě bylo nádherné prostředí, ale tím, že to bylo volnou technikou, tak tam bylo málo místa.

Máte za sebou svůj neoblíbený sprint, naopak jste ve své oblíbené Skandinávii a před Vámi jsou poslední distanční závody sezóny. Znamená to co nejdříve zmizet do Falunu a užít si závěr sezóny?

O užívání závěru sezóny to není, ale o víkendu končí Světový pohár a cílem pro tuhle sezónu bylo jednoznačně Tour de Ski, vyhrát v Otepää a uspět na olympiádě, což se mi nadmíru podařilo. A tím, že se mi úplně nečekaně otevřela šance být druhý v celkové kvalifikaci Světového poháru a druhý v distanci, tak to bude samozřejmě boj až do konce. I když je to vlastně něco navíc, tak chci bojovat, abych odolal dvěma hodně silným pronásledovatelům, což jsou Hellner s Colognou.

SP v běhu na lyžích ve Stockholmu - sprint na 1 km klasicky:
Muži: 1. Krjukov (Rus.) 2:16,0, 2. Northug (Nor.), 3. Jönsson oba -0,2, 4. Larsson -2,5, 5. Modin -5,2, 6. Hellner (všichni Švéd.) -8,2, ...51. Bauer (ČR) nepostoupil z kvalifikace.

Jan Kaliba, Martin Hlucháň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme