Bauer míří za druhým místem ve SP. Na záda mu však šlape Hellner

Lukáš Bauer přijel do švédského Falunu završit druhou nejpovedenější sezonu své kariéry symbolicky druhým místem v celkovém hodnocení Světového poháru. Jistým vítězem už je Nor Northug, ale na Bauera ještě může zaútočit Marcus Hellner, vítěz olympijského skiatlonu. Ten se ale před pátečním prologem finále Světového poháru tváří, jako by ho dohánění českého lyžaře vůbec nezajímalo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bronzový Lukáš Bauer.

Bronzový Lukáš Bauer. | Foto: Tomáš Adamec

V divoké přírodě si šelma obvykle vyčíhne chvíli, kdy se vyhlédnutá oběť cítí naprosto bezpečně a při útoku využije momentu překvapení. Sportovci si tenhle model ze zvířecí říše často a rádi vypůjčují. Cílem je vzbudit v soupeři dojem, že je stěží k poražení, prakticky nedostižný. Přesně tuhle psychologickou hru rozvinul Marcus Hellner směrem k Lukáši Bauerovi.

Přehrát

00:00 / 00:00

RRž Lyže-Hellnerova psychologická hra s Bauerem.mp3

„Mým velkým cílem je uhájit v celkovém pořadí třetí místo. Hodně mi pomohl můj životní výkon a šesté místo ve středečním klasickém sprintu. Ale Bauer? Ztrácím na něj víc než sto bodů. To je na tři závody příliš a navíc teprve teď ve Falunu přijde jeho chvíle. Myslím, že si vytvořil dostatečný náskok, aby druhou pozici uhlídal,“ popisoval Marcus Hellner.

Těžké tratě ve Falunu

Jenže věřte Švédovi, že hnán domácím publikem na „smrtících tratích", jak se těm falunským přezdívá, na atakování druhé pozice ani nepomyslí. Vždyť na Bauera ztrácí 109 bodů a ve hře jich je ještě 350. Finálovou účastí ve stockholmském sprintu navíc získal na cestě k pomyslnému cíli finále Světového poháru díky časové bonifikaci náskok tří čtvrtí minuty.

„Stěžejní na tomhle finále je dokončit ho v celkovém počadí co nejlépe, protože na konci se rozděluje opravdu hodně bodů. Takže jedna etapa až tak moc nerozhoduje, jako výsledek celého finále,“ uvědomoval si Lukáš Bauer, že v sérii čtyř závodů, která má podobná pravidla jako Tour de Ski, dvojnásob platí, že zajíci, potažmo body se počítají až po honu, respektive po nedělní tečce za sezonou.

Český lyžař bude útočit tak jako při Tour de Ski zezadu, ale tentokrát pořádně. Do prologu na 3300 metrů klasicky nastoupí z jednapadesáté pozice s více než minutovou ztrátou na vedoucího Rusa Krijukova.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme