Bauer si v prologu ve Falunu sáhnul na dno sil, dojel čtrnáctý

V atletice platí, že nejzáludnějšími tratěmi jsou běhy na 400 nebo 800 metrů. Sprint už to není, ale pořádný vytrvalostní závod také ještě ne. I v běžeckém lyžování existuje distance, která sportovce přivádí do stavů absolutního vyčerpání. I když se to zdá podivné, jde o takzvané prology, které se jezdí třeba na úvod Tour de Ski a které se jely také dnes ve švédském Falunu. Toho mužského na 3300 metrů se zúčastnil i Lukáš Bauer.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyčerpaný Lukáš Bauer v cíli prologu

Vyčerpaný Lukáš Bauer v cíli prologu | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

V cíli se Lukáš Bauer vydýchal, oblékl se do svršků, které měl připravené v igelitovém pytlíku označeném příslušným startovním číslem, a pak si ve falunském dešti povídal se soupeři, kteří postupně také dojížděli na stadion. Téma hovoru by se ovšem jen stěží uchytilo při banketech vybrané společnosti.

„Myslím si, že na té hranici zvracení tady jel každý, protože to byl extrémní kopec a každý se tu extrémně potrápil. Byl to neustálý boj s hlavou a se žaludkem," popisoval český lyžař pocity, které na 3300 metrů dlouhé nebo vlastně krátké trati zažíval zřejmě každý, kdo vzal prolog finále Světového poháru vážně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bauer si v prologu ve Falunu sáhnul na dno sil, dojel čtrnáctý

Pro běžce na lyžích je tahle vzdálenost velmi nečitelná. Délkou náleží spíše k distančním závodům, ale lyžaři mají podle frekvence běhu pocit, že spíše sprintují.

„Dá se říct, že je to sprint od začátku do konce a také podmínky byly strašně těžké," naráží Bauer na kapky deště, které se snášely do stopy v areálu, který bude za pět let hostit mistrovství světa.

Hellner s Colognou už se na Bauera dotahují

Pokud chcete názorný příklad, proč je pro lyžaře prolog tak nevyzpytatelným závodem, na který se těžko připravuje a určuje taktika, nabízím ho z nejpovolanějších úst: „Kdyby to bylo delší, tak samozřejmě pojedete ten kopec jinak. Budete vědět, že pokud si tady trošku povolíte, aby vám opravdu nebylo na zvracení, tak na tom relativně můžete v dalších minutách vydělat. Ale tady jsem věděl, že jakmile nevyužiju každou vteřinu, tak už nemám šanci jí nahnat zpátky," popisuje Lukáš Bauer.

A to mu rozhodně nevyhovuje, proto když má pro typ závodu, kterému se říká prolog, najít ze svého pohledu vhodný přívlastek, trvá mu to ve snaze nepoužít nějaký ostřejší výraz trochu déle: „Celá tahle etapa je naprosto ... naprosto ... obtížná. Bylo to prostě strašné."

Vyjádřeno číslem, skončil Bauer na čtrnácté pozici. V celkovém pořadí Světového poháru je stále druhý, ale znovu se mu přiblížil Švéd Hellner. Ten ztrácí už jen 95 bodů. A se ztrátou sto sedmnácti bodů bude v posledních dvou závodech dotírat i vítěz prologu Švýcar Cologna.

Finále SP v běhu na lyžích ve Falunu (Švédsko):
Prolog Muži - 3,3 km klasicky: 1. Cologna (Švýc.) 9:55,3, 2. Larsson (Švéd.) -4,9, 3. Vylegžanin (Rus.) -6,0, 4. Northug (Nor.) -10,0, 5. Teichmann (Něm.) -10,4, 6. Manificat (Fr.) -10,5, 7. Hellner (Švéd.) a Veerpalu (Est.) oba -11,9, 9. Gaillard (Fr.) -12,5, 10. Olsson (Švéd.) -13,2, ...14. Bauer (ČR) -17,2

Průběžné pořadí finále SP (po 2 ze 4 závodů): 1. Larsson 11:15,6, 2. Northug -7,3, 3. Jönsson (Švéd.) -20,1, 4. Cologna -26,2, 5. Modin (Švéd.) -29,6, 6. Hellner -30,5, ...28. Bauer -1:22,8

Průběžné pořadí SP (po 29 z 31 závodů): 1. Northug 1371, 2. Bauer 920, 3. Hellner 825, 4. Cologna 803, 5. Jönsson 552, 6. Teichmann 541, ...53. Koukal 130, 92. Kožíšek 52, 111. Magál 34, 138. Jakš 16, 161. Novák (všichni ČR) 8

Jan Kaliba, Martin Hlucháň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme