Bauer, nebo Hellner. Finále Světového poháru vrcholí

Lukáš Bauer zvládl během sobotního skiatlonu, který se jel ve Falunu coby předposlední závod sezony, kromě lyžování samotného hned několik činností. Zvykal si na pro něj netradiční jízdu bez pokrývky hlavy a ve slunečních brýlích. Za pomoci servisního týmu sledoval, jak jsou na tom soupeři, kteří ho ještě mohli ohrozit na celkové druhé pozici Světového poháru. A znovu si ověřil, že odolat v cílové rovince nástupu Pettera Northuga je zkrátka nemožné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lukáš Bauer po dojezdu do cíle ve švédském Falunu

Lukáš Bauer po dojezdu do cíle ve švédském Falunu

Už jistý norský vítěz Světového poháru znovu potvrdil, že v hromadném finiši není k poražení a skiatlon vyhrál. Ale Lukáš Bauer se coby přemýšlivý závodník držel známého válečnického hesla: „Když nemůžu nepřítele porazit, je třeba se s ním spojit." A tak Northug českému lyžaři v podstatě dopomohl ke třetímu místu a totéž platí i o druhém Němci Angererovi.

„Paradoxně byla nevýhoda sjíždět jako první ke stadionu, takže jsem se snažil jet první před Northugem, protože jsem věděl, že půjde přede mě a já tak využiju ten vzduchový pytel za ním. Dopadlo to tak, že Nor šel podle předpokladů na první místo a já si to rozdal s Angererem a dojíždějícím Kellnerem o další příčky,“ popisoval očividně spokojený Bauer poté, co v cílovém prostoru dokončil vtipkování se soupeři.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sž Lyže-SP Falun-Bauerovy propočty.mp3

Vítěz letošní Tour de Ski si zavtipkoval i na trati. Kdo se ho snažil v početném balíku závodníků rozeznat podle typické červené čelenky, s tím si Bauer zahrál na schovávanou. Pokrývku hlavy totiž nechal netradičně odpočívat a do desetistupňového tepla se naopak vyzbrojil slunečními brýlemi.

„Bylo extrémní teplo, takže jsem si výjimečně vzal jen brýle a jel bez čelenky. Bylo taky důležité se pravidelně občerstvovat,“ dodal český závodník.

Bauer občerstvoval nejen tělo, ale i mysl. Vzhledem k systému finále Světového poháru, které se jede podobným stylem jako Tour de Ski, a časy jednotlivých etap se tedy sčítají, bylo třeba si po očku hlídat některé soupeře. Švýcar Cologna už Bauerovo celkové druhé místo ve Světovém poháru neohrožuje, zato Švéd Hellner ještě bude v domácím prostředí kousat.

Matematické okénko

„Samozřejmě jsem si uvědomoval, kde se Hellner pohybuje a snažil jsem se ho hlídat. Ale tohle vás do cíle nedožene, musíte se soustředit i na svůj výkon,“ vyprávěl Bauer.

Do cíle českého lyžaře dohnala síla, vytrvalost a vůle, a to o jednu desetinu sekundy před Hellnerem. Ten je teď v celkovém pořadí Světového poháru o 98 bodů za Bauerem, a pokud chcete vědět, co to vlastně s ohledem na konečné umístění znamená, nabízím rychlé matematické okénko. Vítěz finálového seriálu získá 200 bodů.

Tím se pravděpodobně stane Northug, který do nedělní stíhačky vyrazí s náskokem čtyřiceti sekund na druhého Hellnera. Toho nikdo příliš neohrožuje, a tak zřejmě získá 160 bodů. Pro Lukáše Bauera je to výzva, aby ve falunském finále neskončil hůře než osmý. Do stíhacího závodu vyrazí ze sedmé pozice a vzhledem k časovým odstupům se pravděpodobně ocitne ve skupince, která si to rozdá o třetí až desáté místo.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme