Alpští lyžaři jako zvláštní druh pacientů. Tady jde medicína po jiné koleji, říká lékař Beznoska

Před dvěma lety to byl právě Jiří Beznoska, kdo bral v lyžácích schody po dvou, přelézal bariéru a jako první byl u bezvládně ležícího Ondřeje Banka. Lékař české lyžařské reprezentace je i na letošním mistrovství světa ve Svatém Mořici. Tak vážné zranění českého závodníka jako předloni v Americe naštěstí zatím řešit nemusel, platí to i po nedělních sjezdech. Zato se spolu s doktory ostatních týmů znovu utvrzuje v tom, že lyžař má do běžného pacienta daleko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Český reprezentant Kryštof Krýzl závodí se zlomeným žebrem, Tina Weiratherová z Lichtenštejnska tady zase i se zlomenou rukou získala stříbro v superG a nastoupila i teď k nedělnímu sjezdu. Většina z nás by v takovém stavu lyžovat nevyrazila. Jenže zakazujte to těm, které to nejen baví, ale i živí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Alpští lyžaři jsou hodně podivuhodným druhem pacientů

„Pokud chce ten sportovec nastoupit na start, tak dělám všechno pro to, aby se tam dostal. Jako lékař to musím brát tak, že to mají trochu někde jinde. Tady jde medicína malinko jinou kolejí a musím to brát tak, že zacházím s lidmi, kteří přesně vědí, o co jde. Jsou si vědomi eventuálních následků. Samozřejmě jim to musím vysvětlit, že když to třeba neudýchá, tak že to může být špatný, ale ať to klidně zkusí.“

Jiří Beznoska si zkrátka vždycky během světového šampionátu musí posunout práh své lékařské starostlivosti. Ale má to svoje meze, třeba středeční praskání kostí při prvním mužském závodě tady ve Svatém Mořici. To primáře benešovské nemocnice v klidu nenechalo.

„Nezažil jsem za dlouhou dobu, co jezdím, aby v jednom závodě bylo tolik nehezkých pádů. Tady bylo asi pět těžších úrazů, a to už není dobře. Už s nimi jezdím šestnáct let, takže už jsem adaptovaný na jejich úrazy a pády. Ale to, co se stalo třeba před dvěma lety, tak na to si nezvykneš nikdy. Prostě být co nejmíň vidět, ale být okamžitě u nich,“ říká o předloňském kříšení Ondřeje Banka po hrozivém pádu v Beaver Creeku lékař české reprezentace, ortoped Jiří Beznoska.

Ve Svatém Mořici ho podobné drama zatím naštěstí nepotkalo. A to ani mimo závodní trať, i když coby doktor při klouzání po místních náročných sjezdovkách kroutí hlavou nad tím, kolik rekreačních lyžařů v dnešní době jezdí bez přilby.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme