Bank přemluvil servismana a na nových lyžích si na MS dojel pro senzaci

Šestapadesát setin sekundy chybělo, aby měla Česká republika mistra světa ve sjezdu. Ale i sedmé místo Ondřeje Banka ze šampionátu v americkém Beaver Creeku je senzací a historickým výsledkem českého muže v této lyžařské disciplíně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sjezdař Ondřej Bank u trati v americkém Beaver Creeku

Sjezdař Ondřej Bank u trati v americkém Beaver Creeku | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

„Euforii moc prožívat neumím, ale teď ji cítím. Za sedmé místo jsem rád, i když před sezonou jsme si řekli, že budeme myslet jen na to první. Se šestými, sedmými místy jsem spokojený,“ přiznal Bank.

„Od olympiády si užívám nějaký dobrý sen. Po všem, co se dělo, je to zajímavé,“ narážel 34letý sjezdař na záhadnou nemoc, při které už byl málem na smrtelné posteli, a sérii vážných úrazů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pocity Ondřeje Banka po 7. místě ve sjezdu a před alpskou kombinací na MS zjišťoval Jan Kaliba

Všechno ale překonal a teď má problém si připustit, že by mohl i vyhrát. Najednou prohání ty nejlepší lyžaře ze zemí s velehorami i v královské disciplíně, kde není zvykem pouštět do nejužší špičky závodníky, kteří doma mají nejvyšší kopec 1600 metrů vysoký.

Přepočteno na vzdálenost, prohrál Bank ve sjezdu s mistrem světa Švýcarem Küngem na téměř tříkilometrové trati o pouhých 15 metrů. Kromě volby správné stopy a dostatku sil mu k tomu pomohla i riskantní sázka na nevyzkoušené lyže.

„Tyhle lyže jsme vzali letos poprvé. Celou dobu jsem je chtěl, ale Sláva (Slavo Mulej) mi je nechtěl dát, protože jim nevěřil. Jsem rád, že jsem ho přesvědčil,“ těší českého reprezentanta.

Byl to nádherný závod, okomentoval Bank sedmé místo ve sjezdu. Kombinaci chce jet naplno

Číst článek

Teď má Bank jen několik hodin na regeneraci, spánek a další rozhodování, které lyže nasadit do sjezdu a slalomu při dnešní alpské kombinaci. V této disciplíně naposledy při Světovém poháru v Kitzbühelu skončil třetí.

„Výsledek mě samozřejmě povzbudí. Je dobré, že jsem až sedmý, nemusím jet na vyhlášení. Aspoň ušetřím síly,“ žertoval Bank, který by už ale na dnešním vyhlášení nejlepších šesti lyžařů chyběl jen nerad.

Alpská kombinace začne sjezdem na trati v Beaver Creeku v 19 hodin.

Jan Kaliba, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme