Bankovi se o lyže starají dva servismani. Inženýr a slovinský penzista

Výborná fyzická kondice, psychická odolnost i dobře zvládnutá technika, to všechno by závodníkovi bylo k ničemu, kdyby neměl špičkově připravené lyže. Ondřeje Banka čekají dnes a zítra na mistrovství světa v Americe dvě pro něj nejdůležitější disciplíny - sjezd a alpská kombinace. Aby měl lyže perfektně nachystané, kvůli tomu si od této sezóny platí hned dva servismany, kteří si na sebe museli zvyknout. Jejich pracovištěm je během šampionátu hotelová garáž ve Vailu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dva servismani Ondřeje Banka Slavo Mulej a Robin Kasper

Dva servismani Ondřeje Banka Slavo Mulej a Robin Kasper | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

„Úředním jazykem je čechoslovinština, někdy angličtina a sem tam v pár slovech i němčina,“ říká Robin Kasper - mladík s inženýrským titulem. „Určitě ale nežárlím. Je pro mě čest spolupracovat s někým tak zkušeným.“

Vedle Kaspera od této sezóny žehlí skluznice Slavo Mulej - slovinský penzista ověnčený třemi malými a dvěma velkými glóby, které se udělují nejlepším lyžařům sezóny.

Přehrát

00:00 / 00:00

V lyžárně Ondřeje Banka natáčel redaktor Jan Kaliba

Ty, na kterých měl podíl nový servisman Ondřeje Banka, vyhrála legendární Švédka Anja Pärsonová, se kterou Slavo Mulej spolupracoval sedm let. Jemu svěření závodníci stáli celkem 126krát na stupních vítězů a lyže mazal třeba i Filipu Flišarovi, nedávnému vítězi mistrovství světa ve skikrosu.

V oboru uznávaný borec, v soukromí trochu podivín, ale příjemný společník. Ovšem před mikrofonem jeho křehká postava se šedými vlasy utíká.

„Ondřejovu nabídku jsem přijal, protože jsem důchodce, neměl jsem zrovna žádné závazky a on je dobrý kluk, takže proč ne. Lepší být zase součástí tohohle sněžného cirkusu než sedět doma. Ondřej má potenciál, aby patřil k nejlepším, a jediné, co k tomu ještě potřebuje, jsou dobré lyže, doufám,“ vysvětluje Slavo Mulej.

A zajistit, aby lyže byly dobře připravené, to je právě poslání Slava Muleje.

„Je to starý borec, úplně nadšený. Až ho musím brzdit, aby furt něco nepřemontovával. Je zvláštní, ale hodně soutěživý, což znamená, že pracuje a snaží se,“ chválí Ondřej Bank.

Slovinský mág servisu lyží Slavo Mulej | Foto: Jan Kaliba

Mulej se snaží se v údolí ve Vailu, kdežto Bank bydlí u tratí v Beaver Creeku, takže se během šampionátu moc nevídají, komunikují na dálku a český lyžař se musí spolehnout, že jeho dvoučlenný servisní tým Kasper-Mulej bude fungovat.

„Vždycky je těžké, když dva dělají jednu věc. Oba dva jsou ale chytří a rozumní. Robin ten je rozumný až extrémně. Navzájem se doplňují a myslím, že to funguje dobře,“ komentuje spolupráci svých servismanů Ondřej Bank.

 

„Oběma věřím stejně. Funkce si rozdělili. Slavo dělá rychlostní lyže, Robin technické. Oba si ale navzájem pomáhají. Slavo nám udělal třeba vylepšení obřaček na patce, které docela funguje, takže žádné rozepře nenastaly. Když se má něco rozhodnout, tak je poslední slovo vždycky na mně. Já jsem ten, na koho se to pak hodí, takže když tak jsou naštvaní na mě,“ upřesňuje Ondřej Bank.

Bank sám pak razí teorii, že kvalitní lyže dělají ve sjezdu 60 procent výkonu. Na práci Slava Muleje tak dnes bude hodně záležet a zítřejší kombinace bude skutečným týmovým dílem, první část pojede Bank na lyžích připravených Slovincem, ty druhé dostane od Robina Kaspera.

Jan Kaliba, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme