Běžci na lyžích přestupují k biatlonu. Naučit se střílet však není snadné, tvrdí reprezentantka Charvátová

Atraktivní biatlon bere běžeckému lyžování nejenom fanoušky, ale také závodníky. Po Evi Sachenbacherové změnila sportovní odvětví další německá olympijská medailistka Denise Herrmannová a hned na sebe upoutala pozornost.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lucie Charvátová

Lucie Charvátová | Foto: (C) Český biatlon Petr Slavík

Členka stříbrné štafety ze Soči po svém přestupu mluvila ve videu Mezinárodní biatlonové unie o vzrušení z nové výzvy, ale také obavách ze střelby, se kterou nemá na rozdíl od soupeřek zkušenosti, zvlášť ve větrných podmínkách.

To se potvrdilo hned v jejím prvním mezinárodním závodě, v IBU Cupu, o jednu kategorii nižší soutěži, než je Světový pohár. Minula šest terčů z deseti, ale stejně vyhrála. V tom následujícím pak byla se třemi chybami třetí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Naučit se střílet je alfou a omegou celého biatlonu, říká biatlonistka Lucie Charvátová

„Určitě bude mít těžký začátek, protože hned od prvních závodů bylo vidět, že její střelba nebyla stabilní a nebyla nijak výborná. Famózním během to ale může dotáhnout daleko,“ prorokuje Lucie Charvátová, která má za sebou stejnou změnu, teď načíná čtvrtou biatlonovou sezonu a v té poslední už byla celkově 21. ženou Světového poháru.

„Naučit se střílet je alfou a omegou celého biatlonu. Myslím, že je to z poloviny o talentu. V německém týmu mají další podobný případ u Miriam Gössnerové, která taky kdysi lyžovala a stále je rychlá. Dodnes ale není žádnou stabilní běžkyní, takže to jde buď od začátku, nebo už možná nikdy.“

Možná chce tímhle Lucie Charvátová v nadsázce řečeno odradit další lyžařky, které podle ní může příchod úspěšné Němky Herrmannové k přestupu ponouknout.

Má význam závodit? ptala se Koukalová v létě. Pak našla motivaci a už zase vítězí

Číst článek

„Trošku se začínám bát, protože už nás tady závodí hodně. Lyžování pořád víc a víc umírá. Už není pro fanoušky i závodníky tolik atraktivní, takže bych se nedivila, kdyby rok od roku přibývaly další běžkyně, které by se začaly specializovat na biatlon,“ přiznává Charvátová.

Zatímco pro samotné biatlonistky jsou Herrmannová a spol. konkurencí navíc, trenéři by si mohli libovat, a naopak mezi běžkyněmi na lyžích nové adeptky svého sportu vyhledávat. Ondřej Rybář to ale nedělá.

„Do zelí si nelezeme. Přece jenom je Česká republika malá země, takže nechodíme po závodech a nelanaříme mladé lyžaře, aby šli dělat biatlon, protože by to nebylo fér. Když ale bude mít někdo chuť dělat biatlon, tak může. Od lyžařů jsme snad nikdy nikoho neodmítli,“ říká reprezentační kouč Ondřej Rybář.

Kromě Lucie Charvátové je to například Ludmila Horká, která se ale se střelbou ne a ne skamarádit, a proto je v reprezentačním B týmu. To Denise Hermannová v Německu zatím také, ale vzhledem k výsledkům v IBU Cupu může asi povolání do Světového poháru brzy očekávat.

Jan Suchan, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme