Běžkyně na lyžích Nováková prohání v tréninku i muže: Asi na mě nadávají, ale vyhovuje mi to

České běžecké lyžování nezažívá zrovna skvělé časy. V následující sezoně se bude nejvíc spoléhat na třiadvacetiletou Petru Novákovou, která se už v minulé sezoně pohybovala ve Světovém poháru mezi absolutní špičkou. Na blížící se start Světového poháru se připravuje na rakouském ledovci Dachstein.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Běžkyně na lyžích Petra Nováková

Běžkyně na lyžích Petra Nováková | Foto: Tomáš Kohout | Zdroj: Český rozhlas

„Letos by to mohlo být zase lepší. Chtěla bych se víckrát podívat do top 10 a být slyšet i mezi špičkovými závodnicemi,“ plánuje pro novou sezonu Petra Nováková.

Když z oblohy nad Dachsteinem zmizí mraky a slunce osvítí skaliska v okolí, nabízí tohle místo úchvatné scenérie. Petra Nováková se ale nekochá pohledem do krajiny, naslouchá radám svého trenéra, najíždí důležité kilometry a věří, že všechnu tuhle dřinu v zimě prodá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petru Novákovou v mužské společnosti navštívil na soustředění reportér ČRo David Nyč

„Člověk nechce zklamat, protože ví, kolik dřiny a hodin dal do tréninku. Když přijde neúspěch, nejdřív přemýšlí o tom, co udělal špatně,“ dodává.

Špatně snad nic není na současném modelu přípravy – Nováková snáší stejné tréninkové dávky jako její mužští kolegové. V tomhle je výjimkou, třiadvacetiletá běžkyně na lyžích je prostě v bílé stopě tak rychlá, že ji obvykle další české reprezentantky nestačí.

Proto je osamocenou dívkou v jinak mužském kolektivu. „Pro mě je to dobré. Ale nevím, jak to vnímají kluci. Možná na mě občas nadávají, ale vyhovuje mi, že když chodíme do posilovny, jsou tam těžké váhy, které zvedám. Kdybych chodila s holkama, musela bych si po každém cviku přidávat a trénink by byl ještě složitější,“ vysvětluje.

Kluci mají řeči, psychická odolnost je nutná

Fanoušek si možná Petru Novákovou představí jako svaly obalenou a pořádně narostlou ženu, která zvedá stejně těžké činky jako trénovaní muži. Pak ale kdekoho překvapí, když vidí na vlastní oči 53 kilogramů vážící drobnou dívku.

„Pro holku, co trénuje s klukama, je to jasná výhoda. Ne každý to zvládne. Kluci jsou dlouho spolu, tak musí něco vydržet. Kluci se nějak baví a když mají dlouhou chvíli, tak mají ‚kecy‘. Musí být odolná i psychicky,“ říká o Novákové a jejím občas nelehkém fungování v týmu mužské reprezentace trenér Lukáš Krejčí.

 

Tréninky až do západu slunce. #sunset #trainingcamp #Dachstein #xcskiing

Fotka zveřejněná uživatelem Petra Nováková (@petnov),Říj 20, 2016 v 10:46 PDT

David Nyč, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme