Biatlonisté kvůli mlčení o ruském dopingu zvažovali protest. Odvrátilo ho až svolání kongresu

Nejen o biatlonu jako takovém byl víkend v italské Anterselvě, do bojů Světového poháru se málem promítl také boj sportovců proti nečistým praktikám a teď i proti počínání Mezinárodní biatlonové unie. Její předseda Anders Besseberg v sobotu zklamal závodníky výsledkem mimořádného zasedání, na kterém nebyly přijaty žádné tresty pro dopingové hříšníky. Biatlonisté tak dokonce zvažovali protest před nedělním závodem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michal Šlesingr (ilustrační fotografie)

Michal Šlesingr (ilustrační fotografie) | Foto: (C) Český biatlon Petr Slavík

Zatímco šéf komentátorů ruské státní televize Dmitrij Gubernijev slavil ukončení vyšetřování dvaadvaceti sportovců podezřelých z nečisté hry a vložil na svůj instagramový profil video, biatlonisti – tedy alespoň ti podepsaní pod peticí – přemýšleli, jak dát najevo nesouhlas s postupem IBU.

„Hned jsme začali něco organizovat na neděli. Byl jsem tím tak vytočený, že jsem usnul asi až ve dvě,“ přiznal až v cíli Michal Šlesingr, ale už ráno se spekulovalo o tom, jestli náhodou biatlonisti nekují pikle, a kdo si v tu chvíli vzpomněl na nedávné výhružky týkající se bojkotu závodů, čekal, jestli po zaznění startovního výstřelu skutečně všichni vyrazí na trať.

Přehrát

00:00 / 00:00

Byli jsme připraveni si na startu chvíli postát a dát najevo, že si za svými cíli stojíme, prohlásil Michal Šlesingr o možném protestu

Nakonec ale všichni zabrali a uháněli za co nejlepším výsledkem, takže bylo následujících 40 minut skutečně jen o běžeckých výkonech a sestřelování terčů, ale Šlesingr přiznává, že mohlo být všechno úplně jinak.

„Byli jsme připraveni si na startu chvíli postát a dát najevo, že si za svými cíli stojíme. Vědělo o tom i IBU a dostalo se to i k Bessebergovi. Asi se opravdu zalekl, takže byl svolán mimořádný kongres.“

„Ano, ráno, během snídaně, volali Martinu Fourcadovi lidé z IBU. Věděli, že po včerejším mítinku přemýšlíme o tom, že bychom pozdrželi start, nebo třeba přišli bez startovních čísel,“ doplňuje českého reprezentanta Francouz Quentin Fillon Maillet a naznačuje, proč biatlonová unie narychlo svolává mimořádný kongres.

I když Michala Šlesingra zatím tohle rozhodnutí příliš neuklidňuje, sám neví, jestli za tím snaha skutečně se pohnout z místa nebo jen strach z případné frašky na stadionu.

Biatlonová unie svolává kvůli ruskému dopingu mimořádný kongres

Číst článek

„Obávám se toho, aby to nebyla ze strany Besseberga hra, kterou se vyhnul problémům tady v Anterselvě. A na druhou stranu, aby si pokryl záda tím, že pakliže budeme mít kongres, který je do značné míry zkorumpovaný, a neprojde to tam, tak můžou říct, že to tam dali a neprošlo to,“ líčí Šlesingr.

A tak je otázkou, co skutečně přinese únorový kongres. Co by ale měl přinést, v tom má už poměrně dlouho jasno předseda Českého biatlonového svazu Jiří Hamza.

„Musí dojít ke zpřísnění antidopingových pravidel. V každém případě musí být Rusové potrestáni,“ vyzývá Hamza.

David Nyč Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme